Categories
Светът, в който живеем

Не е честно, братя холандци!

Финансовият ни министър Симеон Дянков днес е в лошо настроение. Тъжен е и същевременно е ядосан на нашите европейски холандски братя. Сърдит им е, защото те не са много вдъхновени от идеята да допуснат България в Шенгенското пространство.

Ето какво е споделил Симеон Дянков пред холандски вестник:

“Свършихме много за оптимизирането на системата ни за граничен контрол, борбата срещу корупцията и реформирането на съдебната система. Това е видно и от редица доклади за оценка. Останалите държави – членки на ЕС признават това, а вие не. Просто не е честно” (източник)

Не е честно! Това е основният аргумент, който аз успях да разбера от интервюто с министър Дянков. Когато другите аргументи идват някак недостатъчни, време е да се позовем на честността, братството и любовта между хората. Като истински политици.

Друг е въпросът кои точно са „редицата доклади”, според които сме напреднали в борбата срещу корупцията, защото, поне що се отнася до последния доклад на Комисията по Механизма за сътрудничество и проверка, той е повод за гордост само за управляващите по някаква неясна причина. (текстът на доклада) Частите, в които се говори за недостатъчни мерки срещу корупцията и организираната престъпност – теми, които имат много общо с влизането ни в Шенген, – явно са убягнали от вниманието на властта. Случва се в летните жеги (докладът е от юли).

Та, понеже не е разбрал за проблемите ни с корупцията, министър Дянков с готовност обвинява Холандия в нечестност. Цялата история щеше да ми прилича на детска караница в пясъчника, ако… Ами, не, всъщност точно на това ми прилича, без „ако”.

А какво прави сърдитото дете, когато аргументът „не е честно” се провали? Казва на бившето си другарче „Я се погледни себе си, бе!”. Или, с думите на министър Дянков: “Опитвате да сте най-усърдният ученик в класа, а сами не съумявате да спазите уговорките. Подхождате твърде строго към страни като Гърция, докато и вие нарушавате европейските изисквания за дефицит и държавен дълг.”

Така де. Какво като в България има корупция, за която не говорим, защото сме заети да се хвалим с несъществуващи хвалебствени доклади? Важното е, че Холандия има дефицит и държавен дълг!

И, ако и това не помогне, сърдитото дете преминава в атака: „Търпението на България спрямо Нидерландия е изчерпано.”

Честно казано, тази част не ми стана ясна. Може би министър Дянков заплашва Холандия, че, подобно на румънците, и българите ще спрат да си купуват холандски лалета, нанасяйки тежък удар върху холандската икономика? (Сериозно, на румънската граница са спирани и връщани камиони с цветя от Холандия заради позициите й за Шенген.)

А знаете ли какво още следва от подлостта на холандското ни другарче? Че се създава „неприятно чувство у всички българи”, твърди министър Дянков.

Съвсем точно казано, господин министър на финансите. Цял ден страдам от неприятно чувство към Холандия и вече просто не се трае. Добре, че им го казахте като истински политик. Гордостта ми, че имаме такива държавни мъже, поне за малко ще притъпи неприятното ми чувство към Холандия.

One reply on “Не е честно, братя холандци!”

И на мен ми направи впечатление същото изречение на Дянков… “Просто, вика, не е честно!” Не се трае 😀 Ох, ще слушам в събота “Деконструкция” по Хоризонт, сигурна съм, че и това ще бъде там…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *