Categories
Светът, в който живеем

Говоренето за Ковид: човечността, етиката и тяхната липса 

Вдъхновено от доц. Мангъров

*

Трябва ли да се носят маски?

Достатъчно е да зададете този въпрос на улицата, в кафенето, в магазина или където си изберете из социалните мрежи, за да попаднете в какафония от мнения, убеждения, проверени и непроверени научни и псевдонаучни твърдения, свързани или не със здраве, политика, езотерика, астрология и каквото се сетите още. Ако конкретизирате – къде да се носят, какви да са маските и т.н., – си гарантирате един на практика безкраен дебат.

И в целия този нестроен хор – еманация на тоталното разделение на българското общество в момента – има няколко фигури, които стърчат над морето от изказвания като паметници на собствените си теории и в чиито имена се кълнат привържениците на едно или друго мнение.

Безспорно една от тези фигури е доц. Мангъров.

За чиито мнения няма да говоря.

Няма да говоря за възгледите му по отношение на общественото здраве и начините на опазването му.

Няма да говоря за това дали трябва да се носят маски

Няма да говоря за политика, вирусология, спазване на правила и т.н

И съвсем няма да говоря за спецификите на Ковид-19, с които и без това всеки смята, че е запознат.

Да забравим за всичко това.

Да поговорим за човешка и за лекарска етика.

Много неща ми направиха впечатление по време на интервюто на Мария Цънцарова по БТВ с доц. Мангъров от 26.10 (едно от тях беше изключително доброто представяне на водещата), но искам да говоря само за едно.

За едно-единствено изречение, казано от доц. Мангъров (след 7:35 от видеото по-долу). На въпрос за младите хора, починали след заразяване със SARS-Cov-2 отговорът на доц. Мангъров беше, че такива едва ли не няма. По-точно:

“За това момче на 19 години, за което твърдя, че ако то не беше влязло в болница, щеше да бъде живо…”

Да кажеш това в национален ефир е жестоко.

Безмилостно жестоко е спрямо родителите и близките на това дете. Ужасяващо жестоко е от устата на лекар.

Има такова нещо като човешка и лекарска етика. Има време, място и начин да се обсъждат причините за изхода от дадено заболяване. И няма оправдание това да се прави по този начин и в национален ефир.

Две неща са ми много интересни в тази връзка.

Едното – как е възможно хората, които по някакъв начин споделят възгледите на доц. Мангъров, да продължават да го уважават след подобно изказване.

Второто – къде са професионалните организации от рода на Българския лекарски съюз. Как се организираха да излязат с позиция срещу генеричното заместване, пазейки собствените си материални права; а не се организираха да излязат с позиция, че подобно говорене от лекар в национална медия не е редно, не е професионално и не е човешко?

И още – колко още трябва да се изроди говоренето по темата Ковид-19?

Колко още трябва да се разделим, отчуждим, увълчим? Колко дебелокожи сме станали по отношение на начина, по който ни говорят самопровъзгласили се лидери на мнение? Дори да сме съгласни с дадена гледна точка, трябва ли да загрубеем напълно към начина, по който тя се изразява? Трябва ли да сме толкова заслепени от необходимостта да отстояваме собственото си мнение, че да го правим на всяка цена и за сметка на другия?

Колко е трудно да бъдем хора?


Categories
Светът, в който живеем

За тортите и хората

Понякога най-простите, най-битови и най-тривиални неща казват повече за един човек и за едно общество, отколкото могат да го направят цели науки.

Такива философски мисли се въртят в главата ми, докато почиствам подметката си от току-що настъпано изпражнение в иначе приятна ранна понеделнишка сутрин. (Навигационните ми умения не са лоши, но тази сутрин се оказаха недостатъчни. Когато разхождаш куче, задачата да внимаваш къде стъпваш е доста сложна – пазиш не два, а цели шест крака.)

Докато остъргвам, доколкото мога, нещастната си подметка, си мисля за връзката между битови случки като тази и онези, другите, големите въпроси (като например “Защо тук това е нормално?”). Тази връзка живо ме занимава от едно известно време, особено след сутрешна разходка с кученце.

Живея в голям за България град (Бургас, най-добрият град за живеене според класацията от еди-коя си година). При това в централната му част. (На снимката долу – площад “Тройката в центъра на града.)

Площад "Тройката" в Бургас с непочистено изпражнение на тротоара
Центърът на града, ранната сутрин и усещането, че цивилизацията все още не е дошла на нашата улица. Нещо се бави, въпреки хубавите магистрали.

Всяка сутрин излизам на разходка с кучето си и с поне три торбички в джоба, защото страдам от едно дефицитно убеждение – че като живеем в града, някакси не върви да газим в…

(Тук е моментът да споделя една моя чувствителност. Думи като “лайна”, “изпражнения” и “фекалии” не ми допадат и не мисля, че някоя от тях е необходима, за да се обясня по въпроса. Затова ще използвам нещо по-деликатно. Например “торти”. А вие ще знаете за какво става дума.)

Та, страдайки от безумната убеденост, че не отива на един гражданин да оставя след себе си тортата на животинчето си, аз излизам запасена със съответните консумативи (т.е. торбички), за да мога при необходимост (а такава има на всяка разходка, по няколко пъти) да демонстрирам нормално за човек и гражданин поведение. (Разбирай, да си събера тортата на животинчето и надлежно да я депозирам в най-близката кофа.)

Хубаво, обаче, ако се съди по състоянието на паркове, градинки и улици наоколо (напомням, че говоря за центъра на Бургас), аз съм нещо като бялата лястовица – тоест, рядкост. Повечето хора, които разхождат кученцата си, не намират за необходимо да почистват след тях, очевидно необезпокоявани от трупащите се планини от торти по тротоари, бордюри, градинки, детски площадки, главни и малки улици. Или не им пречи да газят в торти, или връзката “каквото си оставиш на улицата – в такова ще газиш” им идва малко сложна. (“Не е лесно”, както са казали древните.)

Иска ми се да обясня тази колективна липса на чувство за хигиена с някаква масова болка в кръста, която пречи на народонаселението да се наведе и да си почисти (“Може да е нещо в околната среда”, би казал доктор Хаус), но ми се струва, че обяснението ще да е друго.

А именно – комбинация от пълна липса на мисъл за другия човек и примитивно желание да нарушаваш всяка норма, ако имаш достатъчно висока степен на убеденост, че това нарушение ще остане безнаказано.

Сещате се, нали? Че не става дума само за торти.

Интересно е, че ако последваме тези две обяснения, ще видим, че същите те отговарят не само на битовите, но и на големите въпроси, с които започнах по-горе, докато си чистех подметката (въпроси от сорта на “Защо тук е така, а не малко по-иначе?” и т.н.)

Липсата на мисъл за другия ни дефинира като хора и като общество

Тази черта, обща за твърде много хора в България, обяснява доста форми на антисоциално поведение, само една от които е несъбирането на торти.

Пълната липса на мисъл за другия е причината някои от нас да не спират на пешеходни пътеки и да карат със 100 в града; тя е причината да се бутаме и пререждаме по опашки; пак тя ни пречи да кажем “добър ден”, влизайки някъде; същата тя е причина да хвърляме боклуците си на улицата; и отново тази незаинтересованост за другия ни кара да се правим на умни и смели, като не носим маска, където това е задължително, или като си я слагаме навсякъде другаде, но не и на устата и носа.

(Едновременно. Трябва да покрива едновременно устата и носа. И това е всичко, което се иска от нас днес. Замислете се, че от прадядовците ви се е искало да ходят на война.)

Всичко това е едно и също в генезиса си – пълна липса на мисъл за другия човек и за обществото, в което се предполага, че живеем. Всички тези прояви идват от масово разпространен индивидуален, социален и граждански егоизъм, граничещ с дебилизъм, който води до невъзможност за развитие както на ниво индивид, така и на ниво общество.

Добавяме насладата от безнаказаността

В България много неща са ненаказани и ненаказуеми. От това да не почистиш след кученцето си до това да се качиш зад волана пиян и надрусан и да блъснеш спряла на светофара кола.

Усещането за безнаказаност вирее там, където или няма правила, или такива има, но спазването им е пожелателно, а неспазването се наказва хаотично.

Съчетанието от липса на достатъчно адекватни правни норми, неадекватно прилагане на адекватните и рехаво разпространение на моралните води до масова убеденост, че никой нищо няма да ти каже, ако не се държиш съответно на позицията си (а именно – член на цивилизовано човешко общество).

Тези механизми са родили народни мъдрости като “Законът е врата в полето”.

(Още по-интересно е, че често даже няма кой знае каква причина за желанието да нарушиш правилата. Правиш го просто защото можеш, защото това е емоционалното ниво, на което получаваш удовлетворение и защото още не си разбрал, че има и по-високи нива, например четене на книга.)

Какво се получава в едно общество, инфектирано с усещане за безнаказаност и надарено с развален морален компас?

Получава се следното. Онези от нас, които не са достигнали до такова ниво на личностно развитие, при което нормалното човешко поведение, хигиената и мисълта за околните идват отвътре, остават във вакуума на липсваща принуда. Т.е., никой не им налага отвън онова, в което не са възпитани отвътре.

И докъде стигнахме? До една невероятна синергия между незачитане на другия и усещане за безнаказаност, която ражда антисоциалните актове, които виждаме всеки ден около нас. От най-битовите, които причиняват неудобство (например торта по обувката ти), до по-сериозните, които пряко или непряко застрашават човешки животи (например агресията по пътищата).

И това не е всичко.

Тези модели на поведение се прехвърлят и самовъзпроизвеждат в начина, по който създаваме, управляваме и контролираме своите институции.

В тях привнасяме същото безхаберие и безконтролност, същото незачитане на човека и същото усещане за безнаказаност. На ниво общество ни движат същите мотиви, които на индивидуално ниво ни карат да оставяме след себе си боклуци и торти.

Създаваме система, в която липсата на хигиена е също толкова отчайваща, колкото е на улицата. Система, която институционализира егоизма, свършената през пръсти работа, огъването на правилата за “нашите” и смазването на всички останали. Система, която служи не на гражданите и на тяхното благоденствие, а на скрити играчи и на техните лични интереси. Система, задръстена от метафорични торти.

A защо така?

Трудно ми е да кажа и може би това е цяла отделна тема. Някъде по пътищата на историята, в грозната действителност на прехода, във фалшивия патос на соца и дори още по-назад сме успели да натрупаме критична маса от хора, които да заринат тази иначе прекрасна страна с торти. По улиците, по тротоарите, в отношенията, в мисленето, в институциите.

И най-тъжното е, че сред всичките тези торти ние продължаваме да се питаме “Защо живеем така, а не по-добре?”

Защото.

Защото лошите модели имат лошия навик да се самовъзпроизвеждат.

Защото когато живееш в мръсотия, и мръсотията живее в теб.

И обратно.

Боклуци по Дяволската екопътека в Родопите
Дяволската екопътека в Родопите, над 1000 м. надморска височина. На заден план – природата. На преден – хората.
Скалите на Тюленово и боклуците по тях
Скалите на Тюленово, които природата е оформяла в продължение на векове, за да има къде да си оставим празните бирени бутилки.

Categories
WWW Светът, в който живеем Четвъртата власт

“Видях го в интернет, значи е вярно”

Настоящият текст виждам като начало на нещо по-голямо, което отдавна ми се иска да напиша и което в главата ми има малко учебникарското заглавие “Журналистика за всеки”. Надявам това наистина да се превърне в по-голям проект и да му измисля по-хубаво заглавие.

Каква е идеята с две думи

Пандемията от Ковид-19 и съпътстващата я пандемия от всякаква (включително подвеждаща и невярна) информация ме накара да се замисля за новата роля, в която всеки един от нас е влязъл, независимо дали го осъзнава или не.

Посредством социалните медии всички ние не само консумираме, но и разпространяваме и публично коментираме информация. В зависимост от броя на хората, с които сме свързани виртуално, и от свободното време, с което разполагаме, всички ние имаме потенциала да комуникираме съобщения до големи групи хора – от няколко десетки до няколкостотин или доста повече. При това без да се налага да влагаме кой знае колко усилия или време.

По този начин реално всички влизаме в ролята на журналисти.

Онова, което доскоро беше професия, сега се е превърнало в хоби на всеки, който има интернет връзка и някакво устройство за достъп. Всички уведомяват, съобщават, споделят, коментират, качват видеа и снимки, правят анализи, изказват мнения.

И тъй като в този смисъл всички вече сме журналисти, ми се струва полезно всеки да се запознае с основните принципи на журналистическата работа. Защото, както казват англичаните, If a thing is worth doing, it is worth doing well. (“Ако си струва да правиш нещо, то си струва да го правиш добре”). Продължението би било “иначе не го прави изобщо”.

Аз съм журналист. Завършила съм журналистика във ФЖМК (Факултет по журналистика и масова комуникация) при Софийския университет “Свети Климент Охридски”. След това съм избрала да се занимавам професионално с други неща. Публикувам само тук, в личния си блог. Пиша както публицистични текстове, така и художествени. Писането като цяло е моя страст. Имам малка аудитория и никой не ми плаща за това, което пиша. Което значи, че съм напълно свободна в мненията, които изразявам.

Разказах ви накратко за себе си, за да знаете какъв е човекът, написал настоящия текст. Което води до първото правило на това, което засега се казва “Журналистика за всеки”:

Винаги, винаги, винаги проверявайте източниците си на информация

Кой ви съобщава дадена новина и кой прави даден коментар е също толкова важно, колкото съдържанието на тази новина или коментар. Ако усвоите това ценно знание, ще имате защитни механизми срещу влиянието на съмнителни източници като онези, които наводняват Фейсбук с новини от сорта на “Клинт Ийстууд почина”. (Спомняте ли си? Повярвахте ли? Споделихте ли?)

Вече отдавна не живеем в свят, в който на една малка държава се падат пет-шест вестника, две радиа и една телевизия и в който дори само по силата на тяхната ограничена численост на традиционните медии се гледа като на авторитети.

Медиите са все повече. Все повече са и хората, които се информират както от медии, за които не знаят нищо (чии са, какви гледни точки защитават, как се финансират), така и от социалните мрежи, където преки източници на информация са техните приятели, които обаче споделят нещо, споделено от друг, който на свой ред го е споделил от трети, и така нататък до края на света, като често реалният първоизточник на дадената информация дори не може да бъде намерен. А и малко хора ще го потърсят.

Да разчитаме на информация, получена по неизвестни канали, е еквивалент на “Една жена ми каза”. По този начин преподавателите ми във ФЖМК описваха недостоверните източници.

Накратко: “една жена ми каза”, “видях го във Фейсбук” и “четох го в един сайт” не са източници.

За да повярвате на дадена информация, особено когато тя по някакъв начин се стреми да опровергае официални или общоприети тези, винаги трябва да знаете или да се опитате да намерите отговорите на следните няколко въпроса (може да не звучи много лесно, но това е журналистическата работа):

1. Кой е първоизточникът на информацията?

Т.е., коя е медията и кой е авторът. Говорим за първоизточник, а не за мястото, където вие сте я видели за пръв път. Обърнете внимание как по БНР например, когато съобщават някаква новина, добавят “съобщи агенция Франс прес” или “разказа нашият репортер Х”. Това са първоизточниците на информацията. Ако не можете да намерите първоизточник на дадена информация, не би следвало да й се доверявате безрезервно.

2. Има ли посочен автор и кой и какъв е той?

За да прецените дали може да повярвате на дадена информация, винаги трябва да знаете кой и какъв е източникът/авторът й. Ако дадено медийно съдържание няма посочен автор, то вие нямате причина да му вярвате. Ако има автор, но той е само едно име и вие не знаете нищо за него, това е все едно да няма автор.

Да се доверите на съдържание, което или няма посочен източник или автор, или авторът е само едно име, което нищо не ви говори и за което нищо не знаете – това е все едно да срещнете непознат човек на улицата и внезапно и спонтанно да започнете да вярвате на всяка една негова дума, без да се замисляте, макар че не знаете нищо за този човек. Не бихте го направили, нали?

3. Откъде идва експертизата на източника/автора?

Ако авторът се представя като експерт, трябва да знаете откъде е експертизата му. Ако се позовава на други експерти, то трябва да знаете кои и какви са те.

Повод за силно съмнение в достоверността на една информация са изрази като: “Експерти твърдят, че”, “Учени са доказали, че” или “Общоизвестно е, че”.

Това не са източници. Това са празни фрази, които придават фалшива тежест на съдържанието и които заблуждават, че информацията е достоверна. Една събирателна група от хора като “научната общност”, “специалистите” и т.н. няма нито лице, нито име, поради което не може да се смята за достоверен източник.

Всичко това важи с особено голяма сила, когато става дума за мнения по специализирани теми от сорта на ядрена енергетика или вирусология. Тогава още повече сте длъжни да знаете откъде идва експертизата. Ако не знаете, трябва да научите. Ако не успеете да научите, не би следвало да се доверите на съответното съдържание.

4. Какви са експертите и имат ли те други изяви, освен в информацията и медията, които изследвате?

При някои материали може да имате и автор, и експерт, които са застанали с имената и с биографиите си. Все още обаче не сте готови да се доверите. Трябва да видите кой и какъв е човекът, който стои зад дадено име.

Как да стане това? Един начин е да потърсите данни за този човек или тези хора в други медии, като обаче внимавате да не попаднете в омагьосан кръг, в който едно и също нещо ви се съобщава от няколко сайта, посочвайки един и същи източник-експерт, и така ви заблуждава, че това е общоприета теза, разпространена от общоприет експерт.

Сам по себе си фактът, че нещо го има на няколко места, не означава, че това нещо е вярно. Фактът, че един предполагаем експерт е получил трибуна в различни медии (а различни ли са те наистина?) или че мнението му се споделя от много хора във Фейсбук, не го прави задължително експерт, нито прави мнението му достойно за доверие.

Не забравяйте и нещо много важно – ако вие самите не сте експерт в дадена област, то вие нямате необходимите познания, за да разпознаете фалшивия експерт. В този случай ще трябва да потърсите други експертни мнения по темата, да проверите кои от тях са изказани от доказани авторитети в дадената област и да сравните откритията си с информацията, чиято достоверност проверявате.

Най-сигурно в този случай е да се опитате да намерите експерти с различни и противоречащи си мнения, защото така не рискувате сами да си ограничите възможността да намерите истината.

5. Имат ли авторът и/или експертите политически или други пристрастия?

Всеки от нас има някакви убеждения, предварителни представи за света, стереотипи. Един мой любим цитат от преподавателите ми във ФЖМК е, че пълна обективност не съществува. (Което не значи, че при качествените медии нямаме новинарска обективност с доста висока степен.)

Важно е, консумирайки дадено медийно съдържание, да се запитаме какви са пристрастията на автора му. Дали е член на политическа партия? Дали е носител на икономически интереси? Какъв е авторът и какви са интересите му е знание, което ви е необходимо, ако смятате да повярвате на дадено съдържание, да го споделите, да го коментирате и т.н.

Обаче. Експертизата и пристрастията са различни и отделни неща.

Възможно е дадена личност да е едновременно експерт в областта си и да има някакви пристрастия, които той съзнателно или не да включва в тезите, които излага. Имайте предвид, че това е особено труден случай, ако добавим към него нарочно намерение за манипулация и дезинформация.

6. Кой плаща за това информацията да стига до вас?

Винаги трябва да знаете кой стои зад снабдяването ви с информация. Защото информацията струва пари.

Достигането до вас на една новина или на един коментар (защото двете са различни, но това е тема за друг разговор) струва пари. Помислете за сиренето в хранителния магазин или за обувките на краката си, за които вие сте платили на: производител, търговец на едро, търговец на дребно, понякога маркетинг специалист или рекламист, касиер в магазин, охранител в магазин, производител на опаковката и т.н. и т.н.

Информацията не е стока в прекия смисъл на думата, но пътят й до потребителя е сходен с този на стоките. Тя се създава с написване на текст или заснемане на репортаж, обработва се с редакция, монтаж, качване на някаква платформа и след това пътува до вас, за което преминава през телевизионно, радио, печатно или интернет разпространение. Понякога някъде по пътя има и реклама на дадената медия или на конкретното съдържание.

Всички хора по тази верига трябва да получат заплащане за труда си и откъде идва това заплащане е важен въпрос.

Как плащаме за медийно съдържание по принцип

Обществените медии (БНТ и БНР) се финансират предимно от държавния бюджет и доста по-малко от реклама. Търговските медии (т.е., всички останали) се финансират основно от реклама и по-малко от преки плащания от потребителя (пряко плащане е например като си купите вестник или списание или като се абонирате за медия).

А има и медии (използваме широката дефиниция за медии като всичко, което носи съдържание, включително уебсайтове), чието финансиране не идва от реклами или преки плащания, а идва от неизвестни за широката общественост места и дейности.

Ако вие не сте платили пряко или непряко пътя на информацията до вас, то някой друг е платил.

Как точно се финансира всяка една медия (пак говорим за медии в широкия смисъл на думата) – това за съжаление няма как да знаем. Важно е обаче да имаме предвид този въпрос, винаги да си го задаваме, преди да повярваме на дадена информация, и да се опитаме да си отговорим на него по най-добрия възможен начин.

Това важи с особено голяма сила за информацията в интернет. За страниците, които посещавате, за текстовете, които четете онлайн. За постовете, които споделяте във Фейсбук.

Запитайте се: Кой плаща за това тази информация да достига до мен? Кой е собственик на сайта, който чета? Какъв е този човек или тези хора? Какви интереси имат те? Кой е платил за документалния филм, който изгледах? Чия е телевизията, на която вярвам?

Кой плаща на хората, които създават съдържание, което след това формира у мен мнения?

Звучи ви трудно?

Прави сте, много е трудно.

Но това е журналистическата работа. А, както казах по-горе, тръгвам от презумпцията, че всички в съвременния свят в свободното си време действаме като журналисти. И колкото и да гледаме на това като на хоби, то не е. То е работа.

7. Приканва ли ви информацията да я споделите?

При този последен въпрос навлизаме малко в психологията, но какво да се прави – журналистическият занаят изисква от практикуващите го да имат познания и в тази област (както и в много други).

Емоционалната натовареност на дадено медийно съдържание ви е много важна, когато се опитвате да определите дали източникът му е достоен за вашето доверие. Един чест пример за емоционално съдържание е съдържание, което пряко или непряко иска от вас да го споделяте с аргумента, че споделяте скрити истини, важни факти, дълго скривани данни и т.н. Това се вижда особено ясно при горещи обществени теми като пандемията.

Когато даден текст е толкова емоционално натоварен, че вие искате да го споделите, преди да си свършите журналистическата работа по него, това е повод да спрете и да се замислите.

В този смисъл журналистическият занаят е малко като научната работа – изисква безпристрастност, спокойствие и отворено съзнание. Изисква да спреш, да оставиш (доколкото това е възможно) предварителните си убеждения и да си зададеш въпросите, които изброих дотук. И колкото по-безпристрастно се опиташ да си ги зададеш, толкова по-малко вероятно е да попаднеш в капана на дезинформацията.

Ако трябва накратко да кажа защо отговорите на горните въпроси са толкова важни, то ще се наложи да завърша с темата за

Отговорността в журналистиката

Всички сме влезли в ролята на журналисти по силата на логиката на света, в който живеем. Което е огромна отговорност.

Кликвайки бутона “сподели” във Фейсбук, всеки един от нас реално действа като разпространител на информация. Пишейки мнението си под даден пост, всеки един от нас реално действа като анализатор на събитията.

Заставайки зад пост, който някой друг е написал; споделяйки видео, което някой друг е направил; разпространявайки информация, която идва от някъде другаде, всеки един от нас има тежка отговорност, която едно време са имали само редакторите и собствениците на медии.

Традиционните медии с тяхната традиционна функция да филтрират публикуваното съдържание вече не са единствен източник на информация. И липсата на филтри има както плюсове, така и минуси.

Възможно е диверсификацията на пътищата на информацията да е причина да научаваме неща, които преди няколко десетилетия биха били заглушени от правителства или други носители на интереси.

От друга страна обаче вече няма филтър, който да спира дезинформацията.

Ако при традиционните медии сме имали очакване за професионализъм на журналисти и редактори, очакване за практикуване на журналистика по правилата (цитиране на източници, разделяне на новина от коментар, плурализъм на гледните точки, журналистическа етика), то днес такова очакване няма – и няма как да има – към разнообразните, многобройни и многолики онлайн източници на медийно съдържание. От една страна това очакване няма как да се канализира в едно общество или държава поради трансграничния характер на разпространение на информация; от друга, самите аудитории не са подготвени да имат високи критерии към поднасяното им съдържание.

Субектите, които поднасят информация по всевъзможни канали, не играят по правилата на журналистическата работа, а аудиториите все още не са се научили да изискват това от тях. Качеството на съдържанието става ирелевантно, а сензацията и дезинформацията заемат все по-голям дял в разпространяваната информация.

И ако преди време важеше мантрата “Видях го по телевизията, значи е вярно”, сега тази мантра вече е друга – “Видях го в интернет, значи е вярно”. И информацията, и дезинформацията вече си имат нова медийна среда, която е още по-всепроникваща от телевизията и чийто потенциал за разпространение на съдържание с ниско качество е на практика неограничен.

Което означава, че всеки от нас е отговорен да свърши своята журналистическа работа сам.

Ама тя е много, ще кажете.

Да, наясно съм, че никой няма физическата и психическа енергия да извърши всички действия, които съм описала по-горе, преди да прецени дали да вярва на дадено медийно съдържание и дали да го споделя в социалните мрежи.

Можем обаче да се опитаме да сме критични и да си задаваме правилните въпроси. За да не дадем доверието си на източници, които не го заслужават. И които не само целенасочено ни заливат с фалшиви новини, но и култивират една опасна среда на липсващи традиционни авторитети, в която конспиративните теории заместват качественото съдържание.

Конспиративните теории, които намериха идеални условия за разпространение покрай пандемията, имат много общо с въпроса за достоверността на източниците, затова ще завърша с тях.

Те не са игра. Не са и хоби. Не са нещо, което да консумираме между другото в неделя следобед поради липса на по-добро занимание.

Конспиративните теории са нещо сериозно. Те искат от вас да вземете обратно доверието си от утвърдените източници, от доказаните авторитети, от сериозните медии и да го дадете на…

На кого? Знаете ли отговора на този последен въпрос?

Дали и на кого да дадете доверието си е личен избор и аз не мога да кажа какво да направите. Мога само да предложа, преди да го дадете, да си зададете въпроса на кого го давате. Задайте си въпросите, които ви описах по-горе. Защото доверието ви е нещо много ценно и не би следвало да го давате на източници, които не сте подложили на най-щателна проверка. Дължите го на себе си и на околните.

Преди да повярвате, че Земята е плоска, Елвис е жив, а коронавирусът е измислица, спрете за миг и проверете източниците си на информация.

Да, не е възможно от днес за утре всички да се научим да бъдем критични и да действаме като редактори в медии. Но може би, ако някаква критична маса развие журналистическо мислене, бихме имали шанс да не потънем в море от дезинформация.

To be continued… Следващия път ще си поговорим за разликата между новина и коментар и защо е изключително важно да знаем кое от двете консумираме във всеки един момент, когато четем, слушаме и гледаме.

Categories
Светът, в който живеем

Как държавата си измива ръцете

Пилат Понтийски си измива ръцете
Пилат Понтийски си измива ръцете

Оставяйки църквите отворени за Великден, държава и църква заедно се отрекоха от отговорност.

Както снощи затвори София, така властта трябваше да затвори и църквите за Великден. Отговорността за подобни решения в кризисна ситуация е тежка, затова трябва да я носи държавата, а не индивидът. А църквата следва не да се противопоставя, а да подкрепя мерките, опазващи здравето на миряните.

“Църквите ще са отворени на Великден, но вие не ходете.”

“Ще може да се излиза от София през почивните дни, но вие не излизайте.”

Две паралелни истории. Видяхме как свърши последната.

И причината е доста проста – по време на извънредно положение трябва да има правила, а не пожелания. На здравия разум на хората не може и не трябва да се разчита, когато става дума за спазване на противоепидемиологични мерки. Личният и колективният морал не стигат в ситуация като тази.

Посланието на правителството по отношение на ходенето на църква на Великден е същото като посланието по отношение на пътуванията – едно призоваване да не го правим.

И, както видяхме, призивите не работят. Апелирането към разума – също. Когато има възможност да се излезе от града или да се отиде на църква, то ще се излезе от града и ще се отиде на църква.

И въпросът не е дали на Великден ще се струпат хора и дали ще са повече, отколкото на Цветница (когато по думите на ген. Мутафчийски най-голямото събиране е било от 10 човека). 

Въпросът е, ако се струпат много хора, които имат “животоспасяваща нужда” (думи на премиера) да отидат на църква, то кой ще поеме отговорността за това.

Какво е извънредно положение

Извънредно положение по време на пандемия предполага нови правила. Правила, които не са съществували преди. Ограничения, които нормално не бихме приели. Промяна в начина ни на живот с цел да се ограничи разпространението на заразата.

Извънредното положение предполага извънредни мерки, които няма как да бъдат съобразени с църковния, обществения, спортния или личния ни календар.

Да, събития ще се отменят.

Олимпиадата няма да се състои.

Европейското първенство по футбол няма да се състои.

Почивката ви по време на майските празници няма да се състои.

Балове няма да има.

Летен туристически сезон няма да има.

Много събития в живота на всички ни ще се отложат. Билети ще изгорят. Резервации ще паднат. Планове ще се променят. Животът ще се случва по малко по-различен начин.

За да се случва.

Извънредното положение не се нарича така, защото е много хубаво. Нарича се така, защото е необходимо по извънредни причини. За да се запазят човешки животи.

Което няма как да стане без правила, които всички да спазват.

А “правила” означава външна принуда. За да функционираме като общество, имаме нужда от правила, които идват отвън.

Един от тримата бащи на социологията Макс Вебер дефинира държавата като:

„човешка общност, която на определена територия претендира успешно да притежава монопола върху легитимното физическо насилие”.

Иначе казано, държавата по принцип има това свойство да ни кара да спазваме правила, да плащаме данъци и да се държим цивилизовано, като онези от нас, които не го правят, подлежат на съответните санкции.

Оставени на собствения си морален компас, повечето хора ще извършат маса глупости. За да избегнем това, всички ние сме се съгласили, че живеем в общество, което се подчинява на общи правила Които идват отвън и които някои от нас са интернализирали, а други спазват само под страх от наказание. (С течение на времето, след няколко поколения, в едно добро стечение на обстоятелствата, може да ги интернализират и те.)

Съгласието да спазваме наложените отвън правила и норми ни прави цивилизовани.

Та да се върнем на извънредното положение 

По време на извънредно положение тази принуда на външните правила е особено видна. В такава ситуация правата ни не са същите. Не всичко, което е било позволено вчера, е позволено днес.

Имаме и нови задължения.

Трябва да носим маска. Трябва да стоим на два метра един от друг. Да влизаме в магазините, без да се скупчваме. Да чакаме на опашка, без да дишаме във врата на човека пред нас.

Трябва да работим от вкъщи. Трябва да не излизаме безцелно. Трябва да ограничим контактите си. Трябва да общуваме с хората, които обичаме, по телефона.

Да не виждаме родителите си без маски.

Или да не ги виждаме изобщо.

Защото това е начинът да оцелеем.

И така, държавата налага нови правила – отвън, както обикновено прави една държава, – за да се справим с една нова заплаха. Правила, които отнемат някои от свободите, с които сме свикнали, в името на живота.

Правила, които обаче, оказва се, не важат за всички.

Не важат за църквата. И това изключение е колкото странно, толкова и потенциално опасно.

Великден по време на пандемия

Дали да останат отворени църквите за Великден не е нито църковен, нито религиозен въпрос. Въпросът е държавнически.

Повечето държави, засегнати от пандемията, избраха да затворят храмовете си за Великден. Папата отслужи литургията за Великден в празната базилика “Свети Петър”. Гърция затвори църквите си. Архиепископът на Кентърбъри отслужи Великденската служба в кухнята на апартамента си в Лондон, предавайки я онлайн:

При нас обаче е друго.

При нас държавата обяви, че не може да заповядва на църквата, а премиерът каза, че не може да изгони поповете от храмовете. Въпреки че и премиер, и владици призовават миряните да си останат у дома, възможността да отидат на църква остава. 

Хората са оставени да решават сами дали нуждата им да отидат в храма е по-голяма от общата ни отговорност да пазим здравето на всички.

В момент като днешния да се остави едно такова решение на съвестта на хората не е добра идея по три причини.

Първо, онези, които ще решат да отидат на църква, ще имат свободата да вземат решение, което потенциално би могло да застраши здравето им и това на близките им. Такова решение не може да се оставя на индивида. Затова има институции и затова живеем в общество, както обясних по-горе. За да не взимаме такива решения, особено в ситуация на пандемия.

Второ, защото говорим за вирус, на който можеш да си носител, без да знаеш. За инфекция, която можеш да предаваш, без да имаш сериозни – или изобщо някакви – симптоми. Което означава, че и най-силно моралният и ангажиран индивид няма необходимата информация, за да вземе решението да излезе и да отиде на място, където ще бъде в контакт с десетки хора.

Трето, не малко хора, които от един месец си стоят вкъщи, може да възприемат възможността да отидат на църква като вариант да излязат за малко от самоизолацията си. Да отидат не от вяра, а чисто социално, ей така, колкото да излязат от вкъщи. Защото е позволено.

Затова в ситуация като сегашната не можем да разчитаме на мъдростта на индивида. Не можем да си го позволим.

В този ред на мисли думите на премиера, според които църквите остават отворени заради онези, които имат “животоспасяваща нужда” да отидат, звучат меко казано странно.

В ситуация на пандемия няма друга “животоспасяваща нужда”, освен животоспасяващата нужда да запазиш здравето и живота си и тези на близките и на непознатите.

Какво казва църквата по въпроса

Няколко неща, които си противоречат.

От една страна, църквата също призовава хората да останат у дома, като казва, че вярващите не са чак толкова много и че храмовете няма да се напълнят.

Обаче в същото време ловешкият митрополит Гавриил (посочен от Светия синод за негов говорител) по време на съвместна пресконференция с министър-председателя каза:

“Църквата има нещо, без което християнин не може. Това е светата литургия. Тя не става някъде на поляната или… Значи, ние се молиме, всеки човек се моли вкъщи, моли се в парка или където и да е. Но най-важното, центърът на живота на един християнин, това е светата литургия. Това нищо никъде не може да го замени.”

Иначе казано: да, останете си вкъщи, но не забравяйте, че като се помолите в кухнята вкъщи, не е същото. Което звучи като заповед за вярващите да отидат на църква.

Не е сега моментът да разсъждаваме дали църквата като сграда е необходима за общуването на вярващите с Бога. Въпросът е друг – редно ли е църковен служител да излезе по време на пандемия и да твърди, че нищо не може да замени посещението в църквата? Богоугодно ли е да се подтикват вярващите да изложат на опасност здравето си, за да чуят на място светата литургия? Редно ли е това послание да върви заедно с посланието “останете у дома”? Двете заедно не говорят ли за неистинност и неискреност?

Също толкова страшно беше едно друго послание, отправено от митрополит Гавриил по време на пресконференцията (най-долу има линк, ако искате да я гледате цялата):

“Аз лично не вярвам, че в храма може да се предаде зараза”.

Науката и църквата имат сложни взаимоотношения, откакто има наука и църква. Взаимоотношения, основани на противоречието между научната мисъл и религиозните обяснения за света. И въпреки че това напрежение изглежда неизбежно, все ми се струва, че би трябвало отдавна да сме преживели периода, в който църквата твърдеше, че земята е плоска.

Но може би не сме.

Докато светът се бори с невиждана в рамките на нашите животи пандемия, не ми се струва редно църквата да твърди в национален ефир, че в храма не може да се предаде зараза. Твърдение, което е колкото научно необосновано, толкова и опасно. Защото има хора, които ще му повярват.

Защото по време на здравна криза едно от най-опасните неща е дезинформацията. Особено когато тя идва от авторитет, какъвто би трябвало да е църковният служител.

В същия дух митрополит Гавриил каза следното:

“На Тодорова събота, това е първата събота на светия Велик пост, имаше много причастници навсякъде. В Ловеч има в момента, гледам втори случай на заразен, но нито единият, нито другият са били в църква. Нито един от тия, дето бяха и се причестиха, не е заразен. А много имаше причастници тогава на Тодорова събота. Това не ви ли е достатъчно на вас като доказателство? Какъв пример още трябва да ви дам?”

Идеята, че църквата е място, свободно от зараза, смесена с идеята, че причестилите се са имунизирани, е колкото некоректна в медицинско отношение, толкова и опасна. И не би следвало подобно послание изобщо да се чува в общественото пространство по време на пандемия, още по-малко от най-високата трибуна в държавата, от духовник, седнал до министър-председателя.

Което ме връща за въпроса за отговорността

Държавата пое отговорността – малко късно може би – за това да не позволи излизане от София. Би следвало да поеме същата отговорност по отношение на събирането на хора в църквите на Великден. Защото нейна е задачата да създава правилата.

Ако не го направи, ако прехвърли отговорността за поведението на хората на Великден върху самите хора – които, както казахме, не са в състояние да се справят с нея, – то тя се оказва в положението, в което се е озовал един библейски герой точно на днешния Разпети петък:

“Пилат видя, че няма смисъл да продължава и че се надигат размирици. Тогава взе вода, изми ръцете си пред тълпата и каза: „Не съм виновен за смъртта на този човек. Вие сте тези, които я искат.“

Матей, 27:24

Връзки: Пресконференцията на министър-председателя Бойко Борисов и ловешкия митрополит Гавриил

Categories
Светът, в който живеем

Защо най-после не кажем, че става дума за екскурзиите?

Четейки позицията на Управителния съвет на Българския лекарски съюз за генеричното заместване, се питам какви точно са хората, които са я писали. 

Защото лекари със сигурност не са.

Лекарската професия ме изпълва с дълбоко възхищение, което ми е трудно да изразя с думи. Да се грижиш за другия, да не спираш да се учиш, да работиш със себеотрицание и желание да помагаш – всичко това са качества на истинския лекар. И аз съм щастлива да познавам не един и двама такива лекари.

Онези, които са написали позицията на лекарския съюз, са “лекари”. За яснота оттук нататък в текста ще използвам кавички, когато говоря за авторите на този срамен текст, в който една неистина следва след друга. Защото не трябва да се смесват лекарите с “лекарите”.

За какво става дума накратко

На 26 март 2020 г., по време на пандемия и постоянно растящ брой случаи на заразени с Ковид-19, включително и в България, по време на извънредно положение, при което възрастните пациенти следва да излизат възможно най-малко в името на собствената си безопасност, “лекарите” обявиха, че генеричното заместване, което би намалило необходимостта на пациентите от излишно обикаляне, е във вреда на пациента. Че ако в аптеката пациентът получи същото лекарство, което му е изписано от лекаря, в същата лекарствена форма и милиграми, само че с друго търговско име, в съответствие с наличностите не само в конкретната аптека, но и на пазара, това би навредило на здравето му.

Това твърдение на Българския лекарски съюз е лъжа.

Вредата в този случай би била не за пациента, а за “лекарите”.

Ако има генерично заместване – т.е., ако фармацевтът има правото да предложи на пациента наличен лекарствен продукт, който е напълно еднакъв с неналичния, който му е изписан, тогава “лекарите” ще останат без безплатните си екскурзии. Ако им бъде отнета възможността да изписват търговски марки, те ще останат без бонусите си.

И преди да обясня защо това е така и защо мнението ми не е въпрос на гледна точка, а на факти, ще цитирам последното изречение от позицията на лекарския съюз. То е доста показателно и служи само по себе си за доказателство на моята теза:

“Лекарят трябва да бъде оставен да лекува, а не да бъде превръщан в заложник на немедицински претенции от определени лица!!!”

Когато завършваш официална позиция на предполагаемо легитимна съсловна организация с три удивителни, това е ясен знак за безсилие, което е повече от пунктуационно. Безсилие, породено от очевидността на вината.

Това показва, че ти, който си писал този текст, много добре знаеш, че става дума за нещо друго, а не за здравето на пациента.

Знаеш, че защитаваш егоистична позиция, която има потенциала да нанесе вреда на хората, които би следвало да лекуваш. Знаеш, че поставяш материалното си благополучие над здравето на най-уязвимите. Знаеш, че в момент на криза е станал съвсем очевиден механизмът, по който се въртят прогнилите зъбчати колела на системата. Системата, от която и ти си част.

Знаеш, че става дума за екскурзиите. 

Ти. Знаеш.

А сега е добре да знаят и всички останали.

Затова започвам от самото начало. Защото вярвам, че знанието е сила. Още в зората на българската журналистика Георги Раковски е обяснил принципа на гласността като механизъм за контрол на властимащите от страна на обществеността. Затова нека да знаем.

Какво е това генерично заместване

“Генерично заместване” звучи като някакъв технически въпрос, който засяга само лекари, фармацевти и здравна администрация. Звучи като суха тема, която няма общо с повечето от нас.

Всъщност обаче не е технически въпрос и засяга всички нас, нашите родители, нашите баби и дядовци. Всички онези, които са под особена заплаха по време на пандемия от Ковид-19.

Въпросът е наболял от доста отдавна. Той не се е появил с извънредното положение, но извънредното положение го направи особено важен.

Лекарство, активно вещество и търговска марка – кратко обяснение

Генеричното заместване не е ясно за всеки, затова ще започна с кратко обяснение. Запознатите може да го пропуснат.

Повечето лекарства по лекарско предписание (както и тези без лекарско предписание) се намират на пазара под повече от едно търговско име. Става дума за един и същ медикамент, произведен от различна фирма, с различно търговско име, но с едно и също активно вещество.

Например

Bisoprolol е лекарство, изписвано при терапия на хипертония и други сърдечно-съдови проблеми. На пазара го има в дози 2,5, 5 и 10 мг, както и в комбинации с други активни съставки.

Към март 2020 г. следните търговски имена, всички от които съдържат 5 мг Bisoprolol, са налични на българския пазар. (За краткост пропускам вариантите на тези търговски имена откъм милиграми, както и комбинациите.)

Бизогама
Бизокон
Бизолен
Бизопролол Майлан
Бизопролол Акорд
Бизор
Бизостад
Бизохексал
Конкор
Конкор кор
Коронал
Собикор
Тевабисопрол
Тирез

Това са 14 различни търговски марки.

14 различни търговски имена на лекарства, съдържащи едно и също лекарствено вещество – Bisoprolol.

Какво казва здравият разум:

Ако в аптеката не е налично точно това от 14-те търговски имена, което е изписано на рецептата на пациента, то логично, нормално и с грижа за здравето на същия този пациент е магистър-фармацевтът да му даде някое от останалите 13. Така постигаме следното:

  • на пациента не му се налага да обикаля в търсене на номер 14 – в нормални условия и още повече по време на пандемия
  • пациентът получава това, което е предписал лекарят на базата на своя опит и на изследванията и прегледите, които е направил на пациента.

Какво казва Българският лекарски съюз:

Ако в аптеката не е налично точно това от 14-те търговски имена, което е изписано, то пациентът следва да обиколи възможно най-голям брой аптеки – не забравяйте, моля, за пандемията, – докато го намери.

Защо смятат така от лекарския съюз?

Принципно заради екскурзиите, но и до тях ще стигнем. Нека първо прочетем собствените им думи и да поразсъждаваме логично по тях. Всичко е конкретни цитати от позицията им, а най-долу ще сложа и линк към нея на официалния сайт на Български лекарски съюз.

“Лекарят е този, който е отговорен за лечението на пациента, а то е сложен и многокомпонентен процес и не може една негова съставна част, каквато е лекарстволечението да бъде поверявана на друг.”

Това не е вярно.

“Лекарстволечението” (не можах да намеря значението на тази дума) вероятно означава “отпускането на лекарството”. Което по дефиниция е поверено на друг. И това не е безличен “друг”, а магистър-фармацевт.

След като лекарят напише рецепта, нали следва лекарството да бъде отпуснато и надписано от фармацевта? Нали той проверява дози и дозировки, нали той носи последната отговорност при отпускането? Дали лекарският съюз е забравил, че при погрешно изписана от лекаря доза, която фармацевтът е отпуснал, отговорността е на фармацевта? На онзи, “другия”, който няма нищо общо с лечението на пациента според автора на тази позиция.

И за да не бъда голословна, ето конкретен цитат от “Правила за добра фармацевтична практика”, утвърдени от Министерство на здравеопазването:

“Чл. 20. При отпускане на лекарствен продукт с режим на отпускане по лекарско предписание, съответно когато и което е приложимо за лекарствени продукти без лекарско предписание, медицински изделия, хранителни добавки и други продукти за здравето, магистър-фармацевтът е длъжен да съблюдава:

1.съдържанието и срока на валидност на рецептата – магистър-фармацевтът трябва да провери дали рецептата е валидна и дали съдържа всички необходими реквизити; в противен случай рецептата не може да бъде изпълнена;

2.за кого е предписанието – пол, възраст и състояние на пациента; тази информация е необходима при последваща консултация за правилното използване на продукта;

3. дали пациентът не използва други продукти, които могат да доведат до нежелани лекарствени взаимодействия, дали няма други съпътстващи заболявания, бременност или кърмене, известни алергии или противопоказания, които могат да повлияят на предписаното лечение;

4.ново започващо лечение – когато на пациента е предписана терапия за първи път, магистър-фармацевтът проверява дали пациентът разбира каква терапия му е назначена и как да използва предписаните му лекарствени продукти или медицински изделия;

5.продължаващо лечение – когато на пациента се отпускат лекарствените продукти или медицинските изделия за пореден път, магистър-фармацевтът проверява дали пациентът приема правилно продуктите и че терапията е безопасна и ефективна;

6.при наличие на отрицателни резултати от употребата, липса на ефективност или безопасност магистър-фармацевтът предприема действия за ограничаване на вредните последици; това може да включва допълнително разясняване на пациента как да приема изписаната му терапия, провеждане на кратко обучение по здравния проблем, насочване на пациента към лекар или към друг медицински специалист;

7.срока на годност на продуктите и дали са съхранявани правилно; при специални изисквания относно съхранението магистър-фармацевтът трябва да разясни на разбираем език на пациента как да съхранява продуктите и да се убеди, че пациентът е разбрал правилно.”

На фона на гореизложеното твърдението на лекарския съюз, според което фармацевтът е нещо като вендинг машина за лекарства, е не просто невярно. То звучи абсурдно и показва липса на познания за отговорностите в системата на здравеопазването.

И още от позицията на лекарския съюз:

“Възможно е генерично изписване или генерично заместване на лекарства в аптеката когато е наложително, възможно и необходимо, но не може да се извършва зад гърба на лекуващия лекар.”

Това изречение даже не заслужава коментар. Не може в официален документ да използваш изрази като “зад гърба ми”. Това подхожда на прогимназията, не на лекарската организация на държавата.

И още:

“Аптекарят е свободен да упражнява своята „грижа“, само когато говорим единствено за лекарства без лекарско предписание и за добавки.”

Това не е вярно. За справка може да се върнете по-горе, към цитираните правила за добра фармацевтична работа.

Когато отпуска лекарство по лекарско предписание, фармацевтът е длъжен да консултира пациента за употребата му, да надпише лекарството и да отговори на въпросите, които пациентът би имал (прием спрямо храна и време на деня, прием на други лекарства и т.н.). В случай на липсваща на пазара лекарствена форма е длъжен да предложи наличната и да преизчисли дозата. В случай на отпускане на антибиотик за малко дете е длъжен да попита родителя за килограмите на детето, да провери повторно дозата, да провери дали родителят знае как да приготви антибиотика и да даде указания за точното му прилагане. 

Ако всичко това според един лекар е грижа в кавички, то този лекар също е в кавички.

И още:

“Общопрактикуващите лекари, например, следят хората от пациентската си листа десетки години наред, знаят алергиите им, стари реакции, минали заболявания, показания и противопоказания за конкретни лекарства, придружаващи заболявания, хронични състояния – тези неща не са известни на аптекаря, за да може той да преценява и определя/подменя лечението.”

И това не е вярно.

Да, има лични лекари, които следят медицинската история на пациентите си и които полагат цялата грижа, която един добър лекар е способен да даде. И към тези лекари следва да изпитваме само и единствено уважение и да им ръкопляскаме всеки ден.

Това обаче далеч не са всички.

Замислете се и ще видите, че за много от нас е вярно следното твърдение: “Личния ми лекар няма телефона ми”. Ако лекарят ми не може да се свърже с мен, то едва ли знае към помощните вещества на кой точно Bisoprolol съм алергична.

Нещо повече. Фармацевтът, по силата на своето образование, опит и квалификация е този медицински специалист, който е най-подготвен по въпросите, свързани с противопоказания, лекарствени взаимодействия, метаболизъм на лекарствата, нежелани лекарствени реакции.

И още:

“Допълнителните съставки (наличие на повече от едно активно вещество) и помощните вещества в лекарствата също влияят и следва да бъдат съобразени.”

Това изречение не просто е вярно, то е нонсенс.

Истината е, че лекарите не знаят, няма как да знаят и не им е работата да знаят какви са помощните вещества в различните търговски продукти, съдържащи едно и също лекарствено вещество. И презумпцията, че те, и само те знаят всичко това, е абсурдна.

Спомнете си за примера ми по-горе. Мислите ли, че някой лекар може да ви обясни разликите между 14-те търговски продукта, съдържащи 5 мг bisoprolol по отношение на помощни вещества? Ако някой вярва, че това е възможно, може да повярва и на позицията на лекарския съюз. 

И да напомня – тези 14 продукта, които цитирам, са варианти на 1 лекарство. Нека да вземем за референция броя лекарства, реимбурсирани от НЗОК – защото това е някакъв критерий за броя позиции, чиито помощни вещества трябва да познава един лекар според БЛС. В този списък има повече от 2200 позиции.

Ако някой лекар може да изброи помощните вещества на всички тях, разликите помежду им и отношението, което тези разлики биха имали към терапията на всеки един негов пациент, отнесени към конкретната диагноза, съпътстващите заболявания и възможните лекарствени взаимодействия (както на активни, така и на помощни вещества), веднага ще се отрека от позицията си.

И още:

“Абсурдно е желанието някой да упражнява административен диктат над лечебния процес и лекарите, налагайки им те да предписват лекарствата само по международно непатентно наименование, а решението какво точно лекарство да вземе пациента да се определя единствено от аптекаря или магистър-фармацевта.”

Ами, всъщност е абсурдно, да. Абсурдно е, защото така ще отпаднат екскурзиите.

Само че преди да стигнем до екскурзиите, много ми се ще да попитам авторите на тази позиция защо точно е абсурдно лекарят да предписва терапия “само по международно непатентно наименование”?

Въпросното международно непатентно наименование е името на лекарствено вещество. В нашия пример от по-горе – bisoprolol.

В много здравни системи лекарите изписват лечение “само по международно непатентно наименование”. Защо ли? Защото един лекар трябва да лекува с познанията си за активните вещества, а не с познанията си за търговските им марки. И защото лекарят има по-важна работа от това да следи наличностите на търговските марки на фармацевтичния пазар. Той няма и достъп до тази информация.

Да не забравяме, че много български способни лекари избягаха от България, за да практикуват в чужбина, където търговските марки на лекарствата са други. Международните непатентни наименования са същите и тези лекари лекуват с познанията си за тях, а не с познанията си за търговските имена.

Ако лекар предписва търговска марка и забранява със зъби и нокти да се сменя тази търговска марка, то това лекар ли е или търговец?

Което вече ме води до екскурзиите.

Всички чакахме този момент. Като не можем да пътуваме заради Ковид-19, нека поне поговорим за пътувания.

Истина, която не всички биха искали да чуят, е, че изписването на търговски имена на лекарства от един лекар вместо на международни непатентни наименования и отказът при необходимост тези търговски имена да бъдат заменени в аптеката с други със същата съставка е практика, стимулирана от фармацевтичните фирми с помощта на подаръци, директно заплащане или пращане по екскурзии на най-добре представилите се в търговско отношение “лекари”.

Иначе казано, когато лекарят очаква лична облага от това, че предписва точно определен от 14-те еднакви продукта, е нормално същият този лекар да скочи, когато се повдигне въпросът за генеричното заместване.

И да си дойдем на пандемията

И в нормални обстоятелства гореописаната практика не е редна и води до излишно разкарване на болни хора от аптека в аптека с цел облагодетелстване на “лекари” и фармацевтични компании.

По време на пандемия тази практика е жестока спрямо пациента.

Жестока и безотговорна е тя най-вече спрямо болните, възрастните, уязвимите. Онези, които са най-рискови по отношение на Ковид-19. Нашите родители, баби и дядовци.

По време на опасност от зараза целта на един лекар – от онези, истинските лекари, които заслужават ръкоплясканията ни – би следвало да е да ограничи риска от заразяване за своите пациенти и най-вече за най-слабите и уязвимите.

В такъв момент единственото логично нещо, което лекарят може да поиска от своя партньор в лечението на пациента – фармацевта, – е той да отпусне предписаните лекарства бързо, точно и коректно, с грижата, която пациентът заслужава. Тази грижа включва генерично заместване на лекарство, което не е налично към момента, за да не се налага болният да се разхожда по аптеките по време на пандемия. Защото е важно всеки, който може, да си остане вкъщи, да излиза само в случай на крайна необходимост, а когато излиза, да не обикаля всички аптеки в града.

Това е логичното. Това е грижата за пациента. Това е съвместна работа на двама професионалиста – лекар и фармацевт – в името на здравето на пациента.

Всичко останало е търговия. И е грозно.

Грозно е да караш възрастни хора да обикалят по време на здравна криза и да чакат на студа пред аптеките, защото заради пандемията не се допуска струпване на хора вътре на топло. Грозно е заради бонуси, подаръци и екскурзии да заплюеш собствената си професия, като караш пациента да обикаля в търсене на по-вкусно помощно вещество. Грозно е години наред да култивираш безропотно подчинение от страна на пациента с помощта на лъжи като “Трябва да вземеш точно това търговско име, защото иначе няма да е същото”. Грозно е да превръщаш пациента в крепостен заложник на собствените си материални интереси, включително като му предписваш най-скъпия вариант от дузина еднакви.

Просто е грозно и няма друга дума за това.

Когато Българският лекарски съюз изказва официална позиция, в която се опитва отчаяно да защити материалните блага на “лекарите” за сметка на пациента, ми се струва, че бъдещето изглежда доста мрачно.

С вируса може и да може да се справим, с икономическите трудности и затворените фризьорски салони – също.

Но с егоизма не можем да се справим.

Страшно е за всички нас като общество, когато онези от нас, които са готови да разходят 80-годишен пациент в условия на пандемия, за да отидат на безплатна екскурзия, получават легитимност и гласност на позициите си. Когато се чува гласът на “лекарите”, а не на Лекарите. Когато се позволява повтарянето на неистини, които прикриват грозни истини.

Кризите изкарват наяве или най-доброто у хората, или най-лошото. По време на криза се виждат кавичките и става ясно кой какъв е и за какво се бори.

И какво, като е ясно?

Някакво начало е.

Като знаем как стоят нещата, вече поне не сме толкова безсилни. Както казах в началото, знанието е сила. Всичко започва от него. Така ни учат още първите български журналисти и възрожденци.

Нека да знаем и нека наричаме нещата с истинските им имена. Защото така е честно.

Неразделна част от настоящия материал е едно пределно ясно разграничение, което искам да направя.

Едно е твърдото ми несъгласие с позицията на една организация, която само се нарича “лекарска”.

Друго е дълбокото ми уважение към труда и себеотрицанието на истинските лекари. Към онези, които са до пациента, а не срещу него. Към онези, които лекуват, изслушват, обясняват, утешават, учат, четат, развиват се, обичат професията си и не могат без нея.

Дано има повече от тях.

Източници:

Официалната позиция на БЛС за генеричното заместване

Правилата за добра фармацевтична практика

Categories
Светът, в който живеем

(Без)действията на българската държава по време на пандемия

Съединението прави силата
Съединението прави силата

Собствената ни държава ни е поставила в положение, в което трябва да се пазим от нея повече, отколкото от Ковид-19

Разпространението на Ковид-19 е заплаха, с която светът досега не се е срещал и с която няма как да се справим, ако нямаме всичката подкрепа, която държавата може да ни даде.

Дали имаме тази подкрепа?

България закъсня безнадеждно с мерките срещу разпространението на заразата. Времето, което държавата ни имаше да реагира, беше пропиляно и вместо стройна организация сега тя ни предлага разединяващо говорене и репресивни мерки.

В резултат на което българските пациенти – а като такива можем и трябва да се разглеждаме всички в настоящата ситуация – са поставени в тежко и безизходно положение. Това важи с особено голяма сила за най-уязвимите сред тях – възрастните хора.

  1. Ужасяващото закъснение и липсата на подготовка поставят всички нас в риск. И най-вече най-уязвимите.

Нека да поговорим за хронично болните български пациенти.

Повечето от тях са над 60-годишна възраст и така попадат в най-рисковата група по отношение на Ковид-19.

Как според вас е организиран в момента техният достъп до лекарства, до лекарска и фармацевтична грижа в условията на пандемия?

Накратко, никак.

Следното е извадка от писмо от НЗОК до аптеките от дата 20.03.2020 г.:

“Настоящите допълнения и уточнения имат за цел да ограничат посещенията на хронично болните пациенти в лекарските кабинети по повод предписване на лекарствени продукти за заболяванията им.”

Става дума за това, че здравната каса позволява пациентите да получат своите ежемесечни лекарства директно в аптеката, без преди това да посещават личния си лекар, каквато е практиката по принцип.

Датата на писмото е 20.03. Извънредното положение в България е от 13.03. Пандемията беше обявена на 12.03, като Европа беше официално поставена в епицентъра й. Първият случай в България беше официално обявен на 08.03. За съществуването на коронавируса знаем от януари, а от 21.02 насам случаите в Европа започват да растат с ужасяващи темпове.

Нашата здравна администрация обявява мерки за намаляване на посещенията на хронично болни пациенти при лекарите на 20.03. И създава хаос.

Защото според спуснатото от касата отпускането на лекарствата ще става по рецептурната книжка на пациента, без рецептурна бланка от лекаря, но при спазване на редица условия, които не са и няма как да са комуникирани към възрастните пациенти.

В този момент никой не знае какво следва да прави – нито пациенти, нито фармацевти. Пациентите звънят на лекарите и фармацевтите в аптеките, които на свой ред звънят в здравната каса за информация, губейки от времето, което сега е особено важно да посветят на своите пациенти.

Целта възрастните хора да не излизат излишно не е постигната, тъй като на много от тях им се налага да отидат до аптеката, където да разберат, че не отговарят на някое от условията за отпускане само по рецептурна книжка и че трябва все пак да минат през личния лекар.

Така излизанията стават повече, а не по-малко. Реденето по опашки – също. Упражнението, което цели да намали излизанията на възрастните хора, става напълно безсмислено.

Не забравяйте, че говорим за възрастни болни хора, които чакат пред аптеките, защото вътре не трябва да се струпват хора. Които чакат на студа, само за да влязат и да разберат, че по някоя от многобройните възможни причини лекарството им няма как да бъде отпуснато без рецептурна бланка и трябва да отидат да се наредят на опашка и пред личния си лекар. След което да се върнат обратно в аптеката.

Това е жестоко.

Това, както каза генерал Мутафчийски, са нашите баби и дядовци. Хората, които са ни отгледали, които са се грижили за нас и които са до нас от детството ни, когато ние сме били уязвимите.

Гореописаното е само един от десетките реални и потенциални проблеми на здравното обслужване на уязвимите пациенти по време на настоящата кризисна ситуация.

Има много други, на които не мога да се спра изчерпателно, и с които много от нас се сблъскват, защото, както казах, всички сме пациенти.

Само ще спомена животоспасяващите и скъпоструващите лекарства. Те се отпускат по протоколи, за които премиерът благородно съобщи, че ще бъдат автоматично удължени.

Никой обаче не говори за наличността на тези лекарства, за това, че за някои от тях пациентите чакат седмици наред дори в нормални условия поради дългия и сложен логистичен процес, който държавата не подпомага по никакъв начин. Никой не помисли навреме за това, че в извънредно положение трябва да се изработи план от страна на държавата, включващ здравна каса, аптеки и складове, за да се осигури предварително логистиката на скъпите и животоспасяващи лекарства. Твърде много може да се обърка в процеса на лекарствоснабдяването по време на извънредно положение и предварителното планиране е изключително важно, защото то ще спаси човешки животи.

Още нещо – датите, на които пациент може да отиде при личния си лекар и после в аптеката, за да му се отпуснат лекарства по здравна каса, са строго определени. Не се допуска разминаване с повече от един ден.

Следното е цитат от възрастен пациент, който се обажда в аптека, за да провери дали лекарствата му по каса са налични:

“Ние с мъжа ми се объркахме, че днес е 20-о число, а то било утре. И мъжът ми, като отиде тази сутрин при лекаря, го върнали, защото трябва да отиде утре, а не днес”.

В условия на извънредно положение дали не следваше здравната каса да отслаби хватката си и да позволи на личния лекар да изпише на този възрастен пациент лекарствата му с ден по-рано? Дали не беше редно да спре временно да глобява лекари и аптеки за разлика от един ден? Дали не трябваше да помисли за гъвкави правила по отношение на датите като начин да намали излизанията на възрастните хора, които понякога са толкова объркани от многобройните изисквания, че не се сещат коя дата е днес?

Не е ли това, че държавата не помисли за всичко това, не просто безхаберно, но и жестоко?

Всички тези проблеми можеха да се решат само с действия, предприети преди тяхното възникване.

Тоест, с предварителен план. Когато кризата вече е факт, предварителни планове няма как да има. Има само закъснели мерки.

България далеч не е първата страна, в която дойде коронавирусът. Имахме два месеца, в които следяхме какво се случва в света, и един месец, в който наблюдавахме случващото се в Европа. През това време можеха да се изработят сценарии за всички аспекти на живота по време на извънредно положение, включително за достъпа на възрастните пациенти до медицински грижи, лекарства и консумативи.

Можеха да се изградят комуникационни канали между пациент, лекар и фармацевт, за да може консултации, назначаване и следене на терапии да става дистанционно. Можеше да се въведат конкретни мерки с цел възрастните хора да бъдат обслужени максимално бързо и коректно и с минимално чакане и разкарване.

Една такава съвсем конкретна и доста проста за въвеждане мярка например би била да се разреши генеричното заместване в аптеките, което към момента не е разрешено.

Според сега действащата нормативна уредба, когато пациент с рецепта по здравна каса отиде в аптеката и едно от лекарствата му не е налично, фармацевтът няма право да извърши генерична замяна, т.е. да отпусне същото лекарство на друг производител. Както в нормални, така и в извънредни условия липсата на едно лекарство може да е обусловена от най-различни обстоятелства. Може да го няма в момента в складовете, които зареждат аптеките, а може и просто преди малко да е свършило.

В тази ситуация възрастният пациент следва да бъде върнат. Да му се каже да дойде утре, да го търси в друга аптека или, ако лекарството му го няма в момента на пазара и няма откъде да се поръча, да се върне при личния си лекар, за да му се изпише същото, само че с друго търговско име. (Или да се предложи на пациента да закупи заместващото лекарство на свободна продажба, което не е редно, защото все пак този човек си има правото на лекарства, реимбурсирани от здравната каса.)

Нали се сещате колко безумно е това разкарване дори в нормални обстоятелства, а камо ли в условия на епидемиологична опасност?

Нали си представяте колко ужасяващо безхаберно е от страна на институциите да поставят един 80-годишен човек в ситуация да обикаля аптеки и лекари в сегашните условия, само защото във фармацевтичния шкаф в този момент има лекарство Х на фирма Y, a не на фирма Z, както пише на неговата рецепта?

И нали си представяте какво е за фармацевтите да бъдат принудени от държавата да разкарват своите пациенти в този кризисен момент заради неясни изисквания и институционален хаос? За пациенти и фармацевти тази безумна ситуация е изключително тежка и емоционално изтощителна и води до потискащо чувство за безсилие.

Чувство, че държавата работи не за своите граждани, а срещу тях.

Генеричната замяна е нещо, за което фармацевтите са повече от квалифицирани. Нещо, което би спестило на пациента безумни разкарвания, чакания по опашки и смяна на една хартийка с друга.

Това важи не само за рецепти по здравна каса. Голяма част от българите не са информирани, че съществуват различни търговски имена за един и същ лекарствен продукт. Много хора смятат, че за да им се даде лекарство, което е същото като изписаното им, но на друг производител, трябва да питат лекаря си, докато всъщност такава замяна е изцяло в полето на познанията на фармацевта.

За това можеше да се направи информационна кампания. Можеше да се обясни на пациентите, че когато в аптеката не е наличен изписаният им от лекар антибиотик, е по-добре да вземат същия антибиотик с друго търговско име, отколкото да се впуснат в обикаляне на всички аптеки в града в условия на опасност от зараза. Не забравяйте, че говорим за болни хора. Щом имат рецепта за антибиотик, значи не са здрави.

Гореизложеното е само един пример за една конкретна мярка. Ако здравните власти се бяха сетили навреме да обсъдят с лекари и фармацевти един пакет от такива мерки, днес може би щяхме да имаме някакъв адекватен отговор. Може би пациентите щяха да имат улеснен достъп до лекарствата си и нямаше да бъдат оставени на неизвестността и паниката.

За това обаче тряваше да се помисли преди. Вече е късно.

Трябваше да се помисли и за въвеждането на електронна рецепта.

Да, знам, че за нашата държава това звучи малко като бялата лястовица – говорим за нея, но никой не я е виждал в действителност. (Сигурно защото е електронна. Всички знаем, че, за да бъде един документ истински, той трябва да си е на хартия.)

Изграждането на комуникационна връзка лекар-фармацевт-пациент, изпращането на прескрипции от лекаря до аптеката по имейл, Вайбър или друг подобен начин – това би спестило на всички пациенти излишни разкарвания в момент, в който ни съветват да не излизаме от домовете си.

Ако пациентът можеше да се консултира с лекаря си дистанционно, ако рецептата му можеше да пристигне в аптеката виртуално и там да му подготвят предварително всичко необходимо, за да не му се налага да ходи да провери дали лекарството му е налично в момента – тогава щяхме да спестим на всички по веригата не само усилия, време и притеснения, но и лични контакти, които трябва в момента да избягваме.

Горното всъщност се прави от някои лекари и аптеки.

Онзи ден слушах по БНР една лекарка от Варна, която казваше, че постоянно комуникира дистанционно с пациентите си. Имам и пример за поне една аптека, която приема поръчки по телефона, заделя лекарства и се обажда на пациентите, когато те са пристигнали, за да им спести излишното разкарване във време на опасност от зараза, в което освен всичко друго и доставките от фармацевтичните складове са проблемни и бавни.

Сещате се какъв е проблемът тук, нали?

Че това са инициативи на отделни лекари и фармацевти. Без подкрепа от държавата. Без подкрепа от здравната каса. Без общ за всички, координиран отгоре кризисен отговор. Усилията на един или двама са геройски, но не са достатъчни, когато държавата не само не помага, но и пречи, заплашвайки със санкции и проверки.

Време беше държавата да приеме, че валидният документ не е само хартиеният документ. Че един лекар може да се волеизяви и по електронен път. Че медицинските специалисти – лекари и фармацевти – трябва да са в постоянен дистанционен контакт помежду си заради своите пациенти.

И малко храна за размисъл преди да премина към точка 2:

Хартиената рецепта също е контактна повърхност в условията на пандемия.

  1. Репресиите и наказателните акции

Насилието е нещо, към което хора, институции и държави прибягват, когато са безсилни да се справят с даден проблем по друг начин. Когато няма предварителна подготовка (виж точка 1) и трябва да се отвлече вниманието, като се изтъкне колко силна е държавата. Това е опасна спирала и тази спирала води надолу.

В условията на пандемия тази спирала може да коства човешки животи. Ето защо.

След като обяви извънредно положение, за да се бори с разпространението на заразата с по-широки правомощия, държавната машина внезапно реши, че трябва да се справи първо със спекулата и после с коронавируса. Все пак трябва да имаме приоритети.

Има ли спекула в цените и наличностите на продукти от първа необходимост е много широка тема, която имам желание да развия в друг текст. Сега ми се иска да поговоря за масовите проверки, които започнаха по аптеките през последните няколко дни и защо това е репресия не само спрямо фармацевтите, но и спрямо всички нас, българските пациенти.

Проверките от страна на различни контролни органи в нормална ситуация са в реда на нещата. Масираните проверки, наподобяващи наказателни акции, в които дузина проверяващи се изсипват в една аптека против всякакви правила за отстояние на хората един от друг в условията на опасност от зараза – това не е в реда на нещата. Заплахите за затваряне на аптеки при отпускане на лекарства по лекарско предписание без представена от пациента хартиена рецепта – и това не е в реда на нещата.

Упражняването на контрол върху фармацевите от страна на държава, която не се е поинтересувала дали те имат лични предпазни средства за работа – и това не е в реда на нещата.

Сега, в този кризисен момент, фармацевтите трябва да са ангажирани с предоставянето на квалифицирана грижа за своите пациенти, а не с предоставяне на документация на проверяващи органи.

Струва ми се, че вчера някой е уведомил държавата, че тя има контролни функции и тя се е разбързала да ги упражни, защото това й се полага.

Нека си припомним, че аптеката е здравно заведение:

“Аптеката е здравно заведение, в което се извършват следните дейности: съхраняване, приготвяне, опаковане, контролиране, даване на консултации, отпускане по лекарско и без лекарско предписание на разрешени за употреба в Република България лекарствени продукти, на медицински изделия, на диетични храни за специални медицински цели и храни за кърмачета и преходни храни, както и хранителни добавки, козметични и санитарно-хигиенни средства” (чл. 219, ал 1. от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина).

Аптеката не е търговски обект като всички останали и доказателство за това – ако някой има нужда от такова – е, че аптеките, заедно с магазините за хранителни стоки, остават отворени до последно в страните, засегнати от коронавируса. Дори когато всички други са затворили, дори когато заразата и страхът са повсеместни, фармацевтите продължават да ходят на работа. На първа линия.

Да организираш наказателни акции срещу медицински специалисти в момент на здравна криза е недалновидно и безотговорно. Това е доказателство, че някъде в горните етажи на властта нишката на нормалната и логична мисъл се е скъсала напълно.

Замислете се – в момент на невиждана досега епидемиологична опасност държавните институции решават, че човешкият, административният и институционалният капацитет следва да се впрегнат не в борба срещу разпространението на коронавируса, а в мобилизиране на репресивен апарат. Този апарат следва да развива излишни, безполезни и ужасяващо безсмислени дейности, които привидно се грижат за населението, а реално водят до страшна загуба на време, в което можеше да се свърши нещо полезно.

Вместо да използва човешкия и административен капацитет, който има, за да информира, организира и координира, държавата праща служителите си по аптеките да броят ръкавички.

Хубаво, ще каже някой. Ами какво да правим по въпроса с повишените цени на маски, ръкавици и дезинфектанти? Кой ще следи за това, ако не държавата?

Хубав въпрос.

Наистина няма кой друг, освен държавните институции, да проверява за надуване на цени в кризисен момент.

Нека обаче за момент да се върнем към точка първа – предварителната подготовка (в нашия случай – нейната липса).

Ако държавата си беше свършила работата, тя можеше доста отдавна да се сети, че на хората ще им трябват маски.

И да не чака цената да скочи, защото вносът намалява, защото цените се вдигат, защото китайската продукция остава в Китай, защото наличности няма и това вдига цената.

Реално моментът с липсата на една стока – в случая маски – е доста кратък, защото по логиката на пазара бързо се намира някой, който да запълни нишата. Сега вече виждаме точно това – масово започнаха да се шият маски и пазарът малко по малко се нормализира. Ако държавата се беше погрижила моментът с липсата да го няма изобщо, нямаше да има нито истерия, нито скачащи цени, нито необходимост от проверки.

(Скобите станаха много, но не мога да не кажа – част от маските – тези от обикновен плат – не са с кой знае каква ефективност. Ефективни са маските, които виждаме по телевизията на лицата на политиците и полицаите. Тези с кръглото филтърче, през което наистина не преминават вирусните частици. През плата преминават. Но и това е друга тема. Както е друга тема как в държавата хем няма маски, хем най-обикновени маски се продават за 5 лева, хем депутатите си имат маски, при това правилните.)

Та, държавата пропусна момента да осигури наличности на защитни средства (вижте за сравнение писмото от британската здравна каса най-долу). Пропусна да осигури наличности както за пациентите, така и за хората от първата линия.

Вероятно не всеки знае, че здравната каса всяка година договаря с производители и вносители на лекарства цените, на които ще реимбурсира лекарствените продукти. Дали пък не можеше по същия този начин да се договорят наличности и цени на маски, ръкавици и предпазни облекла? Очевидно е, че държавата има механизмите, опита и способността да преговаря за цени и да следи заявките за продукти, които се смятат за важни. Защо не го направи с маските, след като го прави с десетки лекарства? Капацитет явно има. Предварително планиране обаче няма.

На фона на пропуснатия момент идва пазарната логика. И тя казва, че когато един склад за доставка на медицински изделия предлага на една аптека да си купи кутия маски, която до вчера е струвала под 5 лв., за 60 лв., няма как цената да не скочи и за крайния потребител. Вина за това аптеката няма.

За да се контролират цените на стоки, които се смятат за важни в даден момент, са необходими предварителни действия от страна на държавата, а не последващи проверки. Не може институциите да имат капацитет за проверки, а да нямат капацитет да осигурят на населението необходимите предпазни средства на приемливи цени. Все пак държавата ни е силна и можеща, нали?

И още един ракурс – ако толкова иска да предприема строги мерки срещу някого, дали не можеше държавата да ги предприеме срещу капацитетите по телевизията и в социалните мрежи, които изредиха цялата Менделеева таблица, обяснявайки, че един или друг елемент помага срещу коронавирус?

(Към въпросните капацитети: селенът и цинкът вече свършиха по аптеките, време е да преминете към магнезий, хром, желязо и т.н. Само внимавайте, като стигнете до радиоактивните елементи, че там е по-сложно.)

  1. И накрая дойде разединението

“Заедно ще се справим” – този рефрен се чува много често през последните седмици от много места и на много езици.

Вярно е.

Само заедно можем да се справим със заплахата Ковид-19. Заплаха, каквато досега не сме виждали.

“Заедно” означава заедно като общество. Като граждани на една държава. Като хора.

“Заедно” включва държавата и нейните институции. В момент на криза заедността трябва да идва отгоре надолу, защото само така може да се отговори на заплахата координирано, спокойно и отговорно. Държавата е тази, която единствена има инструментите да обедини, да раздаде роли на всеки и да направи необходимото, за да спаси човешки животи.

Трябва да призная, че неистовото желание да напиша този текст дойде след изказването на ген. Мутафчийски по адрес на фармацевтите, в което той постави едно цяло съсловие под общия знаменател “търговци” и “спекуланти”. Изказване колкото некоректно и обидно, толкова и разединяващо.

Като кажеш “те ще ви продадат всичко”, поставяш една дълбока и опасна разделителна линия в обществото. Разделението на “ние” и “те” пречи на заедността на нацията и кара хората да се обръщат едни срещу други. Днес ще са фармацевтите, утре ще са лекарите, които отказват да изследват за коронавирус, защото не са им осигурени защитни облекла, или си подават оставките, защото ги карат да работят на първа линия без подготовка и без предпазни средства. Вдругиден ще е някой друг. 

Прикачването на етикета “враг” на когото и да било и особено на медицинските специалисти от първата линия в настоящия момент е безумно и опасно.

Врагът е само и единствено заразата. Ако не разберем този простичък факт, ще се окажем в положение, в което ще се самоизядем като общество.

Думите имат сила.

Думите на хората, които ръководят държавата в момент на криза, имат още по-голяма сила. Те достигат до всеки. Всички ние в този момент търсим от властта думи на подкрепа, спокойствие и отговорност. Всички гледаме телевизия и всички слушаме генерала.

Когато си начело на държавата в кризисен момент, това е огромна отговорност, която изисква да обясниш на хората, че се намираме под заплаха и че срещу тази заплаха трябва да се борим заедно. Че трябва да уважаваме и да подкрепяме (включително като им осигурим предпазни средства) всички онези, които са на първата линия.

Всички тях.

Лекарите. Медицинските сестри. Лаборантите. Санитарите. Фармацевтите. Полицаите. Граничните служители. Репортерите. Всички, работещи в хранителни магазини. Доставчиците на храна и лекарства. Шофьорите на линейки.

Всички, които всеки ден се срещат с потенциално заразени хора и всички, чиито професии изискват те да продължат да ходят на работа.

Всички, които не могат да работят от вкъщи.

Когато забравим за това колко е важна тази първа линия и колко много хора включва тя, когато пропуснем да осигурим на тези хора предпазни средства, когато от най-високата трибуна чуем, че има “ние” и има “те”, заедността на обществото ни, ако и да я е имало, започва да се пропуква.

А в историята и културата ни тази заедност е толкова широко застъпена, че е чудно как така все я забравяме.

“Съединението прави силата.”

Това е най-често повтаряният и най-неразбран лозунг в държавата.

Няма как да се справим със заплаха от тази величина, ако не сме заедно срещу нея. Ако паднем жертва на разделението, взаимното недоверие, незачитането на другия и липсата на уважение към онези, които се грижат за нашето оцеляване.

Чудно ми е как историята за хан Кубрат и снопа с пръчки е толкова широко позната и толкова широко неразбрана. Всеки може да я преразкаже, но дали всеки може да я разбере? Дали разбираме, че в момент на криза това не е просто история? Това е начинът, по който ще оцелеем.

Кризата е граничен момент.

Това е момент, в който нормалността временно е отменена и ще мине време, преди тя да се възстанови. В такива моменти хората и държавите имат два възможни пътя – егоизъм и отчуждение или взаимна подкрепа.

Ние сме длъжни да изберем второто. Държавата ни също.

Дано не е късно да го направим.


И съвсем накрая ми се иска да цитирам няколко извадки. Те са от едно от серия писма от британската здравна каса (NHS) към фармацевтите, работещи в аптеки. Това писмо е с дата 09.03 и е подписано от отговарящия за фармацевтичните въпроси в NHS. (Цялото писмо на английски може да прочетете тук):

“Скъпи колеги,

Осъзнавам, че Ковид-19 представлява ново, все по-голямо предизвикателство за и без това заетите фармацевти, както и че това ще бъде проблем за вас, за вашите екипи и за вашите пациенти.

….

С това писмо бих искал да ви кажа най-новото за това какво се случва и как планираме да комуникираме с вас.

Като част от нашите планове за подготовка ние ще имаме съвети и стратегии за това как да приоритизираме работата с цел да се справим с увеличения натиск спрямо аптеките. Ще имаме и модели за грижа за уязвимите и самоизолирали се членове на обществото и на персонала ви, както и подходи с цел увеличаване на капацитета на работната сила.

Важно е в този период вие да бъдете в безопасност и да бъдете добре информирани.

Както е посочено и в стандартните процедури за работа, аптеките ще имат нужда от ограничени количества лични предпазни средства. Ръкавици, престилки и непропускливи маски в момента могат да се поръчват в малки количества от складовете на едро. Изброените по-горе следва да се употребяват само от фармацевтичния персонал и от изолираните пациенти в съответствие с изискванията и не следва да се продават в аптеките.

PHE (Public Health England – изпълнителна агенция към здравното и социално министерство на Обединеното кралство) ще работи с търговците на едро, за да осигури постоянно набавяне на необходимите количества предпазни средства. Пакети, съдържащи ръкавици, престилки и непропускливи маски, ще бъдат доставени на общопрактикуващите лекари в началото на тази седмица и в момента правим необходимото подобни пакети да бъдат доставени на аптеките в края на тази и началото на следващата седмица. Стриктно ще се следи да се поддържат достатъчни количества от тези материали и мерките, свързани с това, скоро ще ви бъдат съобщени.”


Много още ми се иска да кажа и темите, по които искам да го кажа са много – грижа за икономиката в извънредното положение, положението на други уязвими групи, поведението на медиите, сценария, в който оставаме без лекари (защото подават оставки, понеже нямат подготовка и предпазни средства) и без аптеки (защото ги затварят в резултат от административен произвол)… Така че, до следващия път 🙂

Categories
Светът, в който живеем

Държава в почивка

Плаж
Плаж

Ако напоследък ви се струва, че държавата ни постоянно е в почивка, не се лъжете.

Categories
Светът, в който живеем

Цената на една молитва

Свещ
Свещ

Замисляли ли сте се защо в българските църкви има свещи с различни цени? Аз сега се замислям за пръв път.

Categories
Светът, в който живеем

Един съвсем малък жест

Има случки, които просто предизвикват широка усмивка на лицето ми.

Categories
Светът, в който живеем

След като спрат сирените

Сирени, камбани, тържествени зари и всякакви други визуални и звукови събития привличат вниманието ни в няколко дни в годината, карайки ни да бъдем благодарни, да отдадем почит и да се замислим за миналото.

Евентуално – и за бъдещето.

Какво става обаче, като спрат сирените и вниманието ни се върне в настоящето? Трябва ли ни външна причина да се замисляме за нещата и спираме ли да чуваме какво става наоколо, когато сирените утихнат?