Прашасалият етичен кодекс

Етичният кодекс на българските медии е един много хубав текст, който, смея да твърдя, не се чете достатъчно често от пишещите в българските медии.

Кодексът няма юридически обвързваща сила дори за онези медии, които са го подписали. Да не говорим за другите, които не са. Това обаче не пречи – поне на мен не ми пречи – отвреме навреме да си го припомням. Най-вече когато го видя нарушен, макар и от медии, които не са го подписали.

Поводът – една случка, която се е случила вчера в Бяла Слатина и която няколко онлайн медии са предали със следните заглавия:

Полицай пострада, нападнат от трийсетина роми (Vesti.bg – линк)

30 роми нападнаха и биха полицаи в Бяла Слатина (Darik News – линк)

30 роми пребиха полицаи (Dnes.bg – линк)

Цигани пратиха полицай в болница (News.bg – линк)

Най-вероятно има още доста подобни заглавия, но така или иначе идеята е една и съща.

Какво казва по въпроса Етичният кодекс на българските медии:

2.5.2 Няма да посочваме расовата, религиозната, етническата принадлежност, сексуалната ориентация, умственото или физическото състояние, ако тези факти нямат съществено значение за смисъла на информацията.

Целият текст на кодекса в сайта на Национален съвет за журналистическа етика

Списък на медиите, подписали Етичния кодекс

С две думи: етиката предполага, че етническата принадлежност не се споменава, ако няма не какво да е, а съществено значение за смисъла на информацията.

В историята, за която става дума, етническата принадлежност няма такова значение.

Случката е следната. Някакви хора (роми, както уточняват медиите, като някои отиват в още няколко етични прегрешения, пишейки „цигани”) са секли незаконно дърва край село Враняк, община Бяла Слатина. След получен сигнал за незаконната сеч на мястото бил изпратен за проверка екип от трима полицаи. Те намерили микробус, пълен с дърва, и го откарали в стопанския двор на кооперацията във Враняк. След което в двора влезли тридесетина мъже (роми, отново услужливо припомнят медиите), които нападнали полицаите. Един от полицаите е ранен и е настанен в болница.

За тази история етносът на нападателите няма никакво значение. Това са група хора, нападнали служители на реда заради това, че въпросните служители са проверявали сигнал за незаконна дейност. Информацията не би загубила нищо от своята информативност, ако в нея не се посочваше етническата принадлежност на нападателите.

Трябва да уточня, че, доколкото успях да проуча, никоя от четирите медии, които цитирах, не е подписала Етичния кодекс (въпреки че Дарик радио са го подписали, не знам дали са обвързали с него и сайта си Darik News).

Което ще рече, че нямам формално основание да твърдя, че има етични нарушения, при условие, че няма ангажименти за спазването на съответните принципи.

И все пак, понеже предпочитам по-високите стандарти пред по-ниските, ми се струва редно да ми се иска българските медии да спазват основните етични принципи. Особено когато става дума за отразяване на ромския етнос – чувствителна за българското общество тематика, която и без медийно подклаждане често води до напрежения.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2012-2024 Моята малка работилничка All Rights Reserved

Моята малка работилничка