Categories
Четвъртата власт

Урок по математика с Джордж

Джордж е куче. По-точно, немски дог, който е сред най-високите кучета в света. За него научих от следната новина във Vesti.bg с подзаглавие “Кучето Джордж тежи над 70 кг и изяжда по 14 кг храна всеки ден”:

Куче, порода немски дог, което е високо 1,12 метра и достига над 2 метра, когато се изправи на задните си лапи, влезе днес в Книгата на рекордите Гинес като най-високото куче в света.

3-годишният немски дог (Виж. галерия със снимки на Джордж), който живее в Мичиган, САЩ, тежи 70,3 кг и поглъща 14 кг храна на ден, разкрива 57-то издание на известната книга на рекордите, базирана в Лондон.

“Въпросът, който най-често ми задават, е “това куче ли е или кон?”, разказва Денис, собственичка на немския дог.

И т.н. (линк)

Всичко е много хубаво, само че на мен ми стана доста интересно как едно куче ще яде по 14 кг храна на ден. ОК, голямо куче и всичко останало, само че… 14 килограма? Струва ми се, че това е по-скоро дажбата на слон, отколкото на куче.

И понеже съм любопитна по поне два параграфа (жена съм и съм журналист), реших да се разровя малко, за да науча малко повече за Джордж.

Оказа се, че той нито тежи 70 кг, нито яде по 14 кг на ден, нито е най-високото куче в света. Нито собственичката му се казва Денис. Най-вероятно и не живее в Мичиган.

Джордж яде по 110 фунта храна на месец. Честно казано, сега разбрах, че английското „pound” се превежда на български като „фунт”, но пък знам, че един pound/фунт e 453 г и нещо (съвсем точно – 453,592 г, казва чичко Google).

Следователно, кучето яде по 49,9 кг храна на месец, което прави по 1,7 кг на ден.

Това е информация от сайта на Джордж, където пише още, че самото куче тежи над 245 фунта. Т.е., теглото на кучето е 111,13 кг, а не 70.

Покрай всичкото това четене и смятане, освен че се подмладих (все пак това са задачки за втори клас), научих и че Джордж е бил обявен за най-високото куче в света през 2010 г.

Актуалният рекордьор се казва Зевс. Пак е немски дог, ама друг. Той е висок 111,76 см, което е с 2,54 см (1 инч) повече от Джордж.

А спомняте ли си как се казва собственичката на Джордж според Vesti? Денис. Само че Денис е собственичката на Зевс, новият рекордьор.

Собственикът на Джордж се казва Дейвид.

Също така, Джордж не е на 3 години. Той е роден през 2005 г. На 3 години е Зевс. Зевс е и този, който тежи 70 кг. А най-интересното е, че според сайта на Гинес Зевс наистина яде по 13 кг на ден (30 фунта)… Като нищо грешката ще се окаже вярна, колкото и невероятно да звучи.

Иначе казано, новината във Vesti е за Зевс, а не за Джордж.

А всичко започна от едни 14 килограма… Май трябваше да стана следовател.

Тъй като е петък обаче, не ми се разсъждава по темата за точността на информацията онлайн. Вместо това ето по една снимка на двамата сладури – Джордж (той е и на горната снимка; и двете снимки са от сайта на кучето):

… и Зевс (снимката е от сайта на Книгата на рекордите Гинес):

И малко линкове:

Джордж в Уикипедия

Зевс в Уикипедия

Сайтът на Джордж

Новината от 13 септември, според която Зевс е най-високото куче в света, в сайта на Гинес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *