Трите килии на Андерш Брайвик

Килия в затвора “Ила”

„Той е човешко същество. Има човешки права.”– това са думи на говорителката на затвора „Ила” край Осло Елен Бйерке. В този затвор е затворен Андерш Брайвик, който днес беше осъден на 21 години затвор за убийството на 77 души.

Брайвик и досега лежеше в същия затвор, където разполага с три килии. Трите килии са компенсация за това, че той няма достъп до дейности, на които имат право останалите затворници.

Всяка от трите килии е с площ 8 кв.м. Едната е спалня, във втората има фитнес уреди, а третата е кабинет с бюро и лаптоп. Лаптопът няма връзка с интернет.

Подобно на останалите затворници, Брайвик има право да пише писма и да гледа телевизия. Има и достъп до заградено пространство на открито, обградено с бетонни стени и ограда от бодлива тел.

„Изолацията е мъчение” – това също са думи на говорителката на затвора, която обяснява, че режимът на особено висока сигурност, който се прилага спрямо Брайвик, е много тежък за затворника, особено ако продължава по-дълго време.

Заради високото ниво на сигурност Брайвик няма право да общува със затворници от другите крила на затвора. Ако обаче се прецени, че това е безопасно, може да му се позволи да общува със затворниците от неговото крило.

За да компенсират липсата на социални контакти, от затвора осигуряват на такива затворници повече общуване със служителите на затвора, както и повече възможности за работа, образование и други дейности. Защото изолацията е мъчение.

„Идеята е да увеличим контактите му със служителите на затвора, които имат за задача да го поддържат активен, да правят упражнения с него, да говорят с него,” казва още Елен Бйерке.

Според затвора идеята е в някакъв момент Брайвик да бъде преместен в секция, където има и други затворници. Там той ще има достъп до училище, в което се преподава от първи клас до университетско ниво, библиотека, фитнес и работилници, където затворниците правят мебели, шапки и ръкавици.

Шапки и ръкавици. Защото, както казва Елен Бйерке, „той има човешки права”. Тя казва още: „Става дума за това да създадем един човешки затворнически режим”.

Източник: BBC – Anders Behring Breivik’s prison: Ila near Oslo

Много ми се искаше да коментирам условията, в които през следващите десетилетия ще живее един човек, съден и признат за виновен за убийството на 77 души. Много ми се искаше да правя сравнения с онова, което всеки от нас знае за България. С онова, което знаем за домовете за деца, за хора с увреждания и  за възрастни хора. С отношението на българските институции и общество към пенсионери, болни хора и деца без родители. Не към масови убийци, а към хора, които имат нужда от помощ.

Но реших да не коментирам. Няма смисъл и няма нужда. За мен като човек, който живее в България, самото описание, което четох в BBC и което преведох по-горе, е коментар.

3 comments

  1. за мен единственото разминаване идва от там, че Норвегия и България третират по различен начин гражданите си. иначе според закона, подсъдимият е получил най-тежката възможна присъда!

  2. Така е, аз не коментирам изобщо присъдата. Това, което ме провокира и от което бях изумена, беше колко далечно от нашата действителност ми се струва едно общество, в което на дневен ред е проблемът със социалната изолация на масовите убийци.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2012-2024 Моята малка работилничка All Rights Reserved

Моята малка работилничка