And the Oscar goes to…

ОскарЦеремониите по връчване на награди са забавни. Очакването, съспенсът, дългите рокли и моментът, в който всички затаяват дъх, за да разберат кой взима Оскар.

Аз Оскари не мога да давам. Мога обаче да си организирам собствени награди за медийни постижения.

Днес те са в три категории. Кой знае, някой ден може да станат и повече. Засега обаче церемонията е скромна и няма да ви трябват фракове и рокли.

И така, датата е 22 август и днес българските онлайн медии успяха да привлекат вниманието ми в три категории.

Първа награда в категория “Най-разбираемо изречение”

Тя е за Vesti.bg заради следното постижение: “Въвеждат се нови изисквания по отношение на генеричните лекарствени продукти при включването им за реимбурсиране, както и за молекули, които до момента не са заплащани и се явяват нови за реимбурсната система на България.” (линк)

Винаги съм смятала, че не е необходимо да лъжеш читателите си, за да ги дезинформираш. Достатъчно е да съобщаваш новините така, че средностатистическият читател да не ги разбира. Убедена съм, че поне две трети от читателите на Vesti.bg не са наясно какво представляват генеричните лекарства, какво общо имат молекулите, както и какво значи “реимбурсиране”. Карай да върви. Който разбрал – разбрал.

Първа награда в категория “Обективно заглавие”

Тя е за Dnes.bg: “Светльо Витков осъди храмовите изцепки на Pussy Riot”

Ако мислите, че това е цитат, на който някъде по пътя са му изпадали кавичките, не е така. Никъде в изказването си Светльо Витков не е употребил думата “изцепки”. Тя просто изразява мнението на автора на новината за това кое е изцепка и кое не. А това мнение е достатъчно важно, за да се включи в заглавието. (линк)

И накрая, но не по важност:

Първа награда в категория “Стил и добър вкус”

Тя е за Lifestyle.bg за следните две изречения в новина за британския принц Хари: “На една от тях височайшата особа е по голо дупе, награбил из отзад неизвестно момиче, също чисто голо. На друга – двамата са си разменили местата, като принцът прикрива с ръце меча си.”

На снимката, която се описва, принц Хари е гол, така че се сещате какво се има предвид под “меча”. Стилно, откъдето и да го погледнеш. Пък и кралско някакси – щом има принц, трябва да има и меч. (линк)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2012-2023 Моята малка работилничка All Rights Reserved

Моята малка работилничка