Categories
Светът, в който живеем

Съединението прави силата

Съединението прави силата.

Българските народни представители явно са несправедливо обвинявани, че не спазват своя собствен лозунг. Вчера те показаха, че не само го спазват, но и са готови на всякакви обединения, стига те да са в интерес на…

… обществото? Не, едва ли.

За какво става дума:

Тематична коалиция удължи забраната чужденци да купуват за земя

Въпросът с продажбата на българска земеделска земя на чужденци е много благодатна популистка тема. Почти не мога да се сетя за друга толкова благодатна (може би само новините на турски език).

А популистките теми имат един много комфортен за властта ефект – те отклоняват вниманието от други теми, по които същата тази власт не иска да се дискутира.

Фактите са простички – решението на парламента за удължаване на мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци след 1 януари 2014 г. няма да има никакъв реален ефект, тъй като забраната следва да отпадне поради сключения от България договор за присъединяване към ЕС, заради който беше променена и конституцията в частта й за собствеността на земята.

Онова, което обаче ще се случи – а и вече се случва, – е в областта на и без това не много ласкавия ни международен имидж.

Тук не става въпрос за земеделска земя. Не става въпрос за патриотизъм. Не става въпрос за това да се защитят националните интереси.

Става въпрос за това, че българските депутати успяват да затвърдят образа на страната ни на непредвидим партньор. А непредвидимостта не е никак хубаво нещо, когато става дума за международните отношения.

Да повдигнеш подобна тема в края на октомври, при условие, че забраната трябва да отпадне на 1 януари, е проява на пълна липса на адекватност. Дори да имаше механизми, по които парламентът да може да удължи мораториума, два месеца и десетина дни са изключително кратко време, в което да се постигне нещо подобно.

С една дума – българският законодателен орган направи нещо, от което не следва нищо. Освен лош имидж. Или още по-лош имидж.

И един за мен лично много интересен акцент:

След гласуването от ГЕРБ нямаше официална позиция защо депутатите подкрепиха забраната. Неофициално народни представители коментираха, че меморандумът така или иначе няма да има никакви последствия, защото е неизпълним. Другият аргумент според тях е за подкрепата на предложението на националистите, че ГЕРБ ще разчита на тях за подкрепа при внасянето на следващия вот на недоверие, който най-вероятно ще бъде или по темата “национална сигурност”, или по “правосъдие и вътрешен ред.” (Капитал)

Сделки с гласове, гласуване “ей-така, защото то и без това няма да мине” и популистки теми – българският парламент отново кипи от работа на фона на обединения ad hoc, които изглеждат меко казано странни. За съжаление, противно на мнението на някои депутати, решението на Народното събрание ще има последствия – за образа на страната ни като европейски партньор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *