Categories
Светът, в който живеем

Цената на една молитва

Свещ
Свещ

Замисляли ли сте се защо в българските църкви има свещи с различни цени? Аз сега се замислям за пръв път.

Християнството, поне така, както аз го разбирам, би трябвало да е една дълбоко хуманна религия, която не би следвало да разделя хората на базата на това каква свещ ще си купят. Струва ми се, че самото делене на “жертвите”, които даваме пред Бога в църквата (защото свещта символизира жертвата на вярващия, онова малко нещо, което той дава и с даването на което получава), деленето на тези жертви според цената им е малко противно на същността на религията ни, пред която всички би трябвало да сме равни.

И се запитах дали молитвите се чуват по-добре, когато си купиш по-скъпата свещ. Дали ако си вземеш най-мъничката и най-евтината, молбите ти остават нечути или поне остават на заден план. След като се разгледат молбите на хората със скъпите свещи. А ако нямаш пари дори и за най-евтината свещ? Тогава? Ако влезеш в храма и се помолиш, без да запалиш свещ, защото не можеш да си я купиш?

Какво точно иде да покаже наличието на различни по размер и цена продукти на място, където уж не трябваше да има търговци и където всички би трябвало да сме по-смирени, по-добри и по-равни?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *