Categories
Светът, в който живеем

Мартеници и пластмаса

Наскоро се замислих за един много интересен аспект на мартениците – тази иначе толкова уникална и хубава българска традиция.

Те замърсяват природата.

Предполагам, че в миналото, когато мартеницата е била просто два усукани конеца, не е било така. Сега обаче, когато по дърветата висят пластмасови гривни, традицията се превръща в едно доста масово изхвърляне на боклуци в природата.

И това не е само на теория – по пролетно разцъфналите дървета наистина могат да се видят мартеници с пластмасови елементи, окачени за здраве. Със сигурност не за здравето на бедното дърво, за което разлагащата се с векове пластмаса едва ли е най-полезното нещо.

Да си изхвърлиш мартеницата в контейнера за пластмаса може да не звучи много традиционно и романтично, но изглежда като доста по-добро решение от това да я закачиш на дърво, откъдето при първия вятър тя ще падне и ще се озове в почвата. Светът се развива, пластмасата е навсякъде и би следвало да пригодим и традициите си към съвремието.

И тъй като мартениците, забелязването на щъркела и окачването на гривнички по дърветата е най-вече радост за децата, от които не можем да очакваме вродени познания за екология, би било хубаво родителите да се сетят да им разкажат за природата, пластмасата и бъдещето на планетата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *