Интернет навсякъде. Наистина навсякъде

Project LoonИма места, където интернет не е даденост. Където хората нямат възможност да следят новините, да си проверяват пощата и да бъдат обект на реклами.

Интернет за всички – това е една цел, която не можеш да постигнеш лесно. Освен ако не се казваш Google. Или Facebook.

И Google, и Facebook имат свои проекти за запълване на липсата на интернет в някои части на света. Дали защото това им се струва благородно или защото виждат в повсеместния достъпо до интернет възможност за още по-голям пазар за услугите си – този въпрос не е много труден. Но първо за самите проекти.

Project Loon на Google.

“Loon” идва от “balloon”. Идеята на проекта е доставяне на интернет достъп до целия свят с помощта на балони. По думите на Google:

“Много от нас смятат интернет за глобална общност. Но две трети от населението на света все още няма достъп до интернет. Project Loon е мрежа от балони, които се носят на ръба на Космоса и чиято цел е да свързват хората в отдалечените райони, да помагат за запълването на дупки в покритието и да позволяват на хората да се върнат онлайн след бедствия.”

Балоните се носят в стратосферата на височина, два пъти по-голяма от тази, на която летят самолетите.и на която протичат метеорологичните процеси. В стратосферата има много слоеве вятър, обясняват от Project Loon, и всеки слой е с различна посока и скорост. Така балоните могат да отиват на местата, където има нужда от тях, като се изкачват или слизат в този слой, където вятърът е в необходимата посока. За да се свържат с мрежата на балоните, хората ще използват специална антена за интернет, която ще закачват на къщите си.

Още за проекта на официалната му страница

Internet.org на Facebook

Първите тестове на Project Loon са започнали миналото лято. По същото време Марк Зукърбърг замисля Internet.org.

Това е проект, чиято крайна цел е същата като на Google – всички да са в интернет. Част от Internet.org, освен Facebook, са компании като Samsung, Nokia, Qualcomm и Ericsson.

Компаниите зад проекта казват:

“Internet.org е глобално обединение, чиято цел е да направи достъпа до интернет възможен за онези две трети от света, които все още не са онлайн.”

Първоначалната идея на проекта е била опростяване на мобилните приложения и подобряване на компонентите на смартфоните с цел по-голям трансфер на данни за сметка на по-малко живот на батерията; както и развитие на нови бизнес модели, които ще позволят на комуникационните компании да доставят обикновени услуги като имейл, уеб търсене и социални мрежи почти или съвсем безплатно.

Още на Internet.org

Само че нещата току-що станаха още по-интересни, защото днес сайтът Techcrunch.com съобщи, че Facebook преговаря да купи Titan Aerospace – компания, която прави дронове, задвижвани със слънчева енергия, които могат да летят 5 години, без да кацат.

Иначе казано, на балоните на Google Facebook може да отговори с дронове, които да осигурят интернет на онези части на света, които нямат. Първа в списъка според Techcrunch е Африка.

Още за дроновете на Titan Aerospace:

Глобалната свързаност е нещо, което до голяма степен води до прогрес – това е част от идеята и на Google, и на Facebook. Същевременно благородните подбуди не могат да ни накарат да подминем ясния факт, че разширявайки интернет достъпа, тези компании реално разширяват клиентската си база. Дали това е добре или не не се наемам да кажа, обаче ми се струва интересен друг въпрос – няма ли да е парадоксално, ако хората в най-отдалечените части на Африка се сдобият с интернет преди да се сдобият с течаща вода.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2012-2024 Моята малка работилничка All Rights Reserved

Моята малка работилничка