Categories
Travel Writing

Един час в магическия Лещен

Един час не е достатъчно време да видиш едно място. Но понякога именно малкото време, което имаш, прави преживяването по-истинско и по-наситено. А краткостта е онова, което прави нещата вълнуващи.

Това долу-горе описва единия час, който имах в село Лещен – високопланинско село в Благоевградска област, където според ГРАО през 2015 г. живеят 10 души. Което не пречи селото да е туристическа атракция и снимачна площадка за филми и клипове поради изключително запазените си стари къщи. Лещен всъщност е близо до друго, по-голямо и по-известно с къщите си село – Ковачевица.

Поглед към село Лещен
Поглед към село Лещен

Някои от къщите, наредени покрай тесните и стръмни улички, са поели някой и друг удар на времето и видимо се рушат. Има и напълно изоставени места. А има и такива, които са реставрирани във вида, в който се били построени преди десетки години – вид, който придава на цялото място едно усещане за безвремие.

Къщите на Лещен
Къщите на Лещен

Реставрираните къщи като цяло имат типичния за българското село вид – с високите дувари, с каменните зидове и огромните дървени порти.

Къща в Лещен
Къща в Лещен

Както си вървиш по калдъръма обаче, неусетно се изкачваш на почти най-високото място на селото, където пред теб се открива неочаквана гледка – къща, която прилича по-скоро на излязла от филмите по Толкин, отколкото на стара българска селска къща. И въпреки че в първия момент ти се струва, че тази приказна къща не си е на мястото, в следващия установяваш, че може би мястото й е именно тук:

Приказна къща в Лещен
Приказна къща в Лещен
И още един поглед
И още един поглед

Колкото и малко време да имаш на едно място обаче, силно препоръчително е да се отбиеш там, където отиват всички в някакъв момент – кръчмата на площада.

Кръчмата в Лещен
Кръчмата в Лещен

Бих я нарекла по-скоро кафене, може би заради следобедния час. Кафене, което беше също толкова магическо и необикновено, колкото и останалата част от това скътано в планината селце. Като се започне от тоалетната с железния заключващ механизъм и с първата хавлиена кърпа, която виждам в обществена тоалетна от много време насам.

Още от Лещен
Още от Лещен
И от тоалетната на кръчмата
И от тоалетната на кръчмата

И като се стигне до миниатюрните съдчета за подправки по масите, дошли сякаш от къщата на хобита.

В кръчмата на Лещен
В кръчмата на Лещен
Миниатюрното нещо с шарената сол
Миниатюрното нещо с шарената сол

Виж, палачинките не бяха приказни, бяха си съвсем реални и съвсем реално много вкусни. Точно като за завършек на едно много кратко преживяване, след което веднага започваш да правиш планове да се върнеш отново.

Палачинки в Лещен
Палачинки в Лещен

Тесни улички, стари къщи, почти недокоснати от времето зидове и порти, кафе и палачинка с шоколад и с изглед към покривите на селото – един час, в който картините и вкусовете са толкова наситени, че имаш усещането, че това не е бил един час, а много, много повече.

В кафенето
В кафенето

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *