Старите табели на Бургас

Posted by in Петък вечер или разни интересни неща

Старите табели са чудно нещо. Забравени късчета история, които надничат сред модерните сгради, за да ни покажат, че е имало време, когато животът е бил някакси по-друг. По-елегантен и с “ъ” накрая.

Отдавна ми се иска да събера на едно място колкото мога повече стари табели от централните улици на Бургас. От преди 40-те (с “ъ”-то), от социализма (защото всяко минало носи някакъв вид романтика, дори и политическата му страна да не ни е любима днес) и от началото на демокрацията (време, от което също има табели, които днес вече са архаично-романтични).

Тази сутрешна неделна фото разходка обаче (защото в неделя сутрин цветовете са други и хората все още спят), в която да събера колкото мога такива снимки, все се оказва трудна за осъществяване.

Затова започнах по малко. Като видя някоя такава табела, ще я щраквам и ще попълвам колекцията бавно. В синхрон с една китайска концепция, за която прочетох в прекрасния блог Brain Pickings – Wu-Wei или как да успяваш без да се напъваш да успееш (Trying Not to Try: How to Cultivate the Paradoxical Art of Spontaneity Through the Chinese Concept of Wu-Wei). Иначе казано, така както аз поне го разбирам, да се носиш по течението, но не пасивно, а с тихото и ясно убеждение, че течението те носи точно там, където искаш да отидеш.

Така че започвам с две стари табели и една по-нова, от ранната демокрация. Ще добавям още. Парчета история:

Улица "Лермонтов"

Улица “Лермонтов”

Улица "Рилска"

Улица “Рилска”

И от ранната демокрация. Спомняте ли си времето на компютърните клубове, dial-up и чатовете?

Internet Club

Internet Club

Очаквайте продължения и допълнения 🙂